Собственик на млечна компания реализирал търговски оборот за над 50 млн. лв. е платил данъци под 50 хиляди лева. Това стана ясно по време на пресконференция в прокуратурата.
Данните за организираната престъпна група от трима души бе оповестена след разследване за извършване на данъчни престъпления от Спецпрокуратурата и ГДБОП.

Установен е собственик и управител на търговско предприятие за млечни изделия, който е извършвал регистрацията на десетки търговски дружества, реализирал фиктивен търговски оборот и приспадал неправомерно данъчен кредит. Осуетявал е плащането на данъчни задължения в рамките на четири месеца в размер на 900 хиляди лева. Вероятно за целия инкриминиран период размерът би бил много по-голям. Освен задържания собственик на млечна компания е постановена мярка "парича гаранция" от 50 хиляди лева и още едно лице.

Законът предвижда за осуетяване на плащането на дънъци в особено големи размери - конфискация на имуществото и налагане на възбрани и запори на недвижимо и движимо имущество. В процеса на наказателното производство и при неговото финализиране ще бъде обезпечено имуществото, върху което да бъде наложена конфискация.

Едно от лицата е осигурявало документален поток - фактури с нереални доставки, въз основа на които се е приспадал данъчен кредит. Ще бъде разследван и периодът юни 2017 до финалния април 2018 г. Стана ясно, че ръководителят на групата, ползвал различни механизми, чрез които се осуетяват плащането на данъчни задължения.

Прокурор Кирил Пейчинов посочи, че са извършени обиски на адреси в Русе, Пазарджик, София, Велико Търново, Търговище. Претърсени са 14 офиси на фирми и осем адреса на физически лица. Иззети са компютърни и информационни системи, счетоводни документи , които имат отношение към предмета на разследване.

Той даде пример със село Бистрица, Софийско, където дори са се намерили и иззели схеми, които онагледяват престъпната дейност.

Разпитани са множество свидетели. Предстои да бъде повдигнато обвинение и на третото лице.