Териториалното отделение в Петрич към Районната прокуратура в Благоевград е внесло в съда обвинителен акт срещу жена с инициали Д.Г. за измами с цел финансова облага. Тя е привлечена към наказателна отговорност за престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 1, пр. 1, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК, съобщиха от държавното обвинение.

През 2019 г. измамницата разбрала, че мъж с инициали П.К. иска да си купи апартамент в Петрич. С цел да набави за себе си материална облага по незаконен начин, тя решила да го заблуди, че може да му съдейства за придобиване на подходящо жилище на изключително изгодна цена. Пред свидетели жената заявила, че работи като длъжностно лице на граждански договор в българското представителство на "Европейската служба за борба с измамите" (ОЛАФ) и има контакти със служители на институцията. По тази линия била информирана за търговско дружество, което е построило жилищна сграда в Петрич с финансиране по европейска програма. Според твърденията й спрямо фирма били наложени финансови санкции от ОЛАФ, заради които част от апартаментите в сградата били запорирани и предстояло да бъдат иззети и продадени.

Задържаха мним бургаски работодател, наемал хора срещу скъпа покупка

Задържаха мним бургаски работодател, наемал хора срещу скъпа покупка

Сладкодумен млад бургазлия успя да заблуди 71-годишна жена

Впоследствие жената се свързала по телефона с управителката на дружеството, в което работел търсещият жилище мъж, и я помолила й да предаде на служителя си, че може да му окаже съдействие да закупи един от споменатите от нея запорирани апартаменти. За целта той трябвало да й даде 8 449,25 лева за първоначална вноска за апартамента (15% от крайната цена на имота), такса от 940 лева за сключване на договора за покупка и 25 лева такса за вписването му. След това купувачът щял 10 години щял да дава по 354,13 лева месечно до окончателното изплащане на пълната цена на апартамента - 49 895 лева.

След четири години: Мъж се изправя пред съда в Добрич за кражби от банкови сметки

След четири години: Мъж се изправя пред съда в Добрич за кражби от банкови сметки

През 2018 и 2019 г. превел общо 5535 лв. от чужди сметки на непознати, които после му ги пращали

Мъжът се съгласил с условията на измамничката и успял да събере исканата от нея сума, като освен 3000 лева собствени средства, взел назаем 5449,25 лв. Получените в резултат на измамата пари жената изхарчила за свои нужди. В следващите месеци той многократно я търсел по телефона, за да разбере причината за забавянето на покупката на апартамента, но тя под различни предлози винаги отлагала изготвянето на необходимите документи и изповядването на сделката.

През юли 2020 г. жената решила да набави допълнителна парична сума чрез създаване и поддържане на заблуждение у потърпевшия. Тя отново използвала при условията на посредствено извършителство шефката на фирмата, в която мъжът продължавал да работи. Изпратила на управителката на дружеството няколко електронни съобщения, в които се представила за несъществуващо длъжностно лице - съдия от Специализирания наказателен съд в София. Убедила я, че в рамките на длъжността й било възложено провеждане на писмена кореспонденция с ОЛАФ и изготвяне на документите за продажба на запорирания апартамент в полза на П.К. Сделката по покупката на апартамента щяла да бъде изповядана пред нотариус на посочената от нея дата през юли 2020 г. Още на следващия ден купувачът трябвало да събере и чрез шефката си да преведе по банкова сметка сумата от 2 900 лева за заплащане на нотариални такси и за подготовка на документите. Тази информация била предадена на измамения мъж. Недопускайки, че тези обстоятелства не отговарят на истината, мъжът положил всички възможни усилия да събере исканата от него парична сума, като взел и нов заем. Получените по този начин пари измамницата изхарчила.

Мъж изтегли 50 000 лв. кредит с фалшива лична карта и опита втори път

Мъж изтегли 50 000 лв. кредит с фалшива лична карта и опита втори път

28-годишният измамник е задържан

При множество опити на потърпевшия да получи от нея обяснения за забавянето на сделката, тя измисляла различни оправдания и продължавала да го убеждава да изчака. Действията и поведението на жената предизвикали съмнения у мъжа. Разбирайки, че е измамен, той депозирал жалба в прокуратурата. След извършена проверка от полицията било образувано досъдебно производство, което приключило с внесения в съда обвинителен акт срещу обвиняемата измамницата. Към момента тя е възстановила изцяло причинените от нея имуществени щети. Предстои делото да продължи в съда.