Мними служители на Българската православна църква събират дарения за изграждане на манастир "Св. Стойна Преподобна" в опанското село Пъстрен, предупреждават от Старозагорската митрополия.

Те съобщават, че във Фейсбук е създаден профил "Параклис Св. Стойна Преподобна", в който ежедневно се публикува апелът от нуждата за средства за строежа, споделени са снимка на нотариален акт за продажба на недвижим имот, снимки от служби и други. Обявено е също, че основният храм ще носи името "Св. Народний Български Святий", в който ще се почитат Стойна Преподобна, Васил Левски, дядо Добри, Ванга и дядо Влайчо.

По непотвърдена информация лицето, което се е заело с дарителската кампания, е с 12 присъди и наскоро е излязло от затвора.

По тази причина Старозагорският митрополит Киприан посочва, че от Старозагорската митрополия не биха си позволили да искат финансова помощ без решение на Старозагорския епархийски съвет, по общоприетия начин, както и че замесените с инициативата лица нямат нищо общо с БПЦ-БП, респективно Старозагорската епархия.

От Старозагорската митрополия призовават миряните да се включат в официално обявените дарителски кампании на сайта им.