Обирането на едно жилище отнема от 3 до 5 минути, ако крадците се притесняват, че може някой да ги хване.
Това констатира началникът на отдел „Кражби” в полицията Александър Пецов в сутрешния блок на БиТиВи.  

Вариантите са или да бъдат разбити вратата или патрона, или да бъде отключено с шперц. Отключването отнемало до една минута.

По думите му, обирджиите били предпазливи и ползвали най-обикновени ръчни инструменти, които се ползват от почти всички.

Крадците, действащи през деня, започвали към 8 часа сутринта до 14 часа. Нощем най-често действат между 3 и 6 часа. При нощните кражби основно потърпевши са хората, които оставят отворени прозорци и балконски врати.

Според Пецов в повечето случаи съседите са чули и видели, но нарочно не искат да съдействат, тъй като имат конфликти с живущите. Той даде пример с потърпевш, който е изградил видеонаблюдение, но умишлено комшии са го съсипали, тъй като имат пререкания с този човек.

Крадците обикновено са криминално проявени без образование, или безработни, или с ниски доходи. „В повечето случаи това са деца, които са израснали в нездраво семейство или самите родители са тръгнали по този път и те копират професията на родителите си”, каза Пецов.

Пецов посочи, че българите вече били по-предпазливи в социалните мрежи и вече пускали снимки от почивката си, след като се приберат вкъщи.

Той предупреди да не споделяме нищо лично с хора, които идват в дома ни да почистват, или със служители на куриерски фирми.

Влизайки във входа, крадците набелязват обекта предварително – могат да сложат белег, изцапване на вратата, клечка, хартийка, може да развалят уплътнение на вратата, каза още Пецов, като посъветва хората редовно да почистват етажа си.

По 5-6 сигнала за кражби в столицата се получават на ден.

Най-добре е, докато сте на почивка, ценностите ви да се съхраняват при ваши близки роднини и приятели, както и да не се афишира кога ще ходим на почивка и ще отсъстваме от дома си, посочи още Александър Пецов.

Обикновено летните отпуски са времето, в което има най-голям пик на битовите кражби. Престъпниците се възползват от това, че отсъстваме по-дълго, и действат активно.