Лекарски кабинет на колела обикаля Врачанска област, за да извърши безплатни профилактични прегледи на хората, които нямат здравни осигуровки, информира БНТ.

Пилотният проект се финансира от Министерството на здравеопазването и програма ФАР на ЕС.

"На профилактичен преглед не съм ходил в близките 5-6 години. Полезно е, полезно е за мене", казва 30-годишният Валери Нецов от с. Кулата.
Валери е един от 70-те жители на село Кулата, които нямат здравни осигуровки. По думите му досега не е попадал на коректен работодател, който да го осигурява според закона.

Статистиката показва, че най-голямата група сред неосигурените са роми. Затова се предвижда над 500 души от тази малцинствена група да преминат през мобилния кабинет.
"Хората са бедни, нямат пари и имат нужда от такива прегледи", споделя Албена Кисьова, кооординатор на проекта за област Враца.

Според д-р Панайотка Божинова лекарския кабинет за профилактични прегледи ще стигне и в най-затънтените краища на страната.

Новата линейка "Мерцедес", обзаведена като модерен лекарски кабинет, ще измине над 3000 км в общините Враца и Мездра. А през март към нея ще се присъедини и флуорограф.