Мобилните разговори на децата трябва да бъдат сведени до минимум, категорични са и от Българската Лаборатория за физични фактори. Те са установили, че мобилните телефони оказват макар и краткотрайно, но все пак негативно влияние върху човешкия организъм.

Учените от единствената у нас лаборатория, изследвала лъчението на GSM-те, са провели експеримент с 20 млади, здрави доброволци, информира БНТ.

"Мобилния телефон излъчва енергия, кято се поглъща от мозъка, загряват се тъканите, и разбира се, че това загряване не е полезно", поясни доц. Мишел Израел, завеждащ Лабораторията по физични фактори - НЦООЗ.

Експериментът изследвал как йонизиращото лъчение на GSM-те влияе на сърдечно-съдовата система, стреса и главоболието: "Действително има изменения, които са достоверни, при групите, които са с по-високо облъчване, по-високи стойности на облъчването, но те са бързо отшумяващи с времето".

Да се завиши контролът върху продажбите и надписи върху GSM-те да предупреждават за това какво лъчение имат различните марки телефони - това изискване е записано във вече изготвена препоръка на европейската общност. Тя трябва да се въведе до месец. Всеки разговор, по-дълъг от две минути, вече предизвиква затопляне на мозъка, обяснява доц. Мишел Израел, който е и съветник на СЗО по оценка на риска от йонизиращи лъчи.

Влиянието на GSM-лъчението намалява, ако използвате устройството "свободни ръце". Все по-оптимистично звучи фактът, че с напредването на технологиите вредните лъчения се свеждали до минимум - нещо, което показват и изследванията.