В МС представиха мобилното приложение "Помогни ми". С него отправяме много силно послание-в българското правителство няма място за насилие, това заяви вицепремиерът Мария Габриел.

Водят се политики, които да дадат сила на жертвите на насилие, по думите й. Живеем в свят на технологии и информация, подчерта още външният министър. Мобилното приложение ще осигури защита на жертвите при това при запазване на анонимността на жертвите. Защитата на жертвите ще бъде и наша обща отговорност, пожела си Габриел.

Правосъдният министър Атанас Славов на свой ред коментира, че е доволен, че може да подпомогне уязвимите хора, а не само да говори за конституционни реформи. До края на годината ще бъде завършен координационният механизъм за подпомагане на жертвите на насилие. Приложението, по думите му, ще е интерфейса на координационния механизъм. Пострадалите ще получават помощта на държавата, увери министър Славов.

Вътрешният министър Калин Стоянов припомни, че повече от 16 години МВР е ангажирано с превенцията на домашното насилие. Темата за домашното насилие остава актуална, по думите му. Мобилното приложение дава възможност гражданите да получават бързо и лесно информация за обхвата на правна помощ у нас, стъпките, които трябва да предприемат за защита на своите права и контакти с институциите и организациите, ангажирани с подкрепа на пострадали от домашно насилие и насилие основано на пола.

Приложението е разработено по проект на Националното бюро за правна помощ, финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021. Заместник-министърът на здравеопазването Михаил Околийски очаква лавинообразно отчитане на сигналите за насилие. 1600 случая в София има регистрирани тази година, по думите му. А МЗ имало амбицията да вкара здравно образование в училищата и част от него е темата за насилието.

Случаите на домашно насилие - 60% повече от началото на годината

Случаите на домашно насилие - 60% повече от началото на годината

Най-много са те в областите Велико Търново и Перник