ЕК е предала на страните от ЕС искането на България за още противогрипни препарати. Това съобщи комисар Меглена Кунева, цитирана от БНР.

Тя обаче добави, че ще е добре българската страна да потърси и двустранни контакти с тях, за да намери по-бързо недостигащите медикаменти. Става дума за 200 000 дози антивирусен препарат.

Веднага след получаването на писмото на българското правителство, Кунева е обяснила пред комисаря по здравеопазването Андрула Василиу какви са потребностите на страната ни.

"С комисар Василиу взехме бързи мерки и адресирахме писмото до "Гражданска защита", защото в ЕК няма склад за лекарства и единственият начин, по който може да се реагира съгласно механизмите на комисията, е през сътрудничеството по линия на "Гражданска защита", посочи Кунева.

"Това е механизъм, който се включва при епидемии, както имаме случаи сега и при пожари, и при наводнения. Характерно за този механизъм е, че комисията всъщност координира усилията на държавите-членки", обясни комисар Кунева.

"Това само в натура може да бъде, не под формата на пари, т.е. ние наистина очакваме да получим ваксина, но не от ЕК, а от страните-членки", обясни Меглена Кунева. Единствената друга европейска страна, поискала подобна помощ, е Украйна.