Окръжна прокуратура - Бургас задържа за 72 ч. 15-годишен младеж от гр. Бургас, който е обвинен в убийството на 11-годишено момиче. За престъплението, което е извършено около 17 и 30 часа на 20 август съобщиха пред медиите Зам.- апелативният прокурор на Бургас г-жа Йовита Григорова и Директорът на ОД на МВР -Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Прокурор Григорова съобщи, че сигнал за престъпното деяние е подаден на тел. 112 от живущи в жилищния блок. Тялото е открито в асансьора на бл.108 в жилищния комплекс. Момичето е било умъртвено посредством удар с нож в областта на шията, като хладното оръжие е засегнало артерия.

11-годишно момиче е убито жестоко в Бургас

11-годишно момиче е убито жестоко в Бургас

За убиийството е задържан 15-годишен

Григорова добави, че обвиняемият и жертвата се запознали след установен между тях контакт в социална мрежа, след което си разменили телефоните. По първоначални данни мотивът за извършеното е скарване между двамата за това дали да пушат наргиле или не.

Прокурор Григорова уточни, че законът предоставя възможност обвиняемият да бъде задържан за срок от 72 часа, а също така и да му бъде определена и постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" въпреки, че е непълнолетен.

Наказанието, което е предвидено в закона за малолетни лице извършили подобно престъпление е "лишаване от свобода" за срок от 3г. до 10г.

Старши комисар Калоянов добави, че първоначално полицейските служители са били поставени пред изключително сложна ситуация, тъй като в тялото на момичето не са открити документи за самоличност или каквито и да било вещи. В последствие се оказало, че момиче с подобно описание не живее в горепосочения блок или в района около него.

Последвали изключително много на брой издирвателни мероприятия, които в крайна сметка са довели до разкриването на самоличността на жертвата, а по-късно и на обвиняемия. Старши комисар Калоянов каза още, че убийството е извършено с един единствен удар с ножа, а обвиняемият е задържан в дома си, който също не е бил в блока, в който е открито тялото на пострадалата.

В заключение Григорова апелира към родителите да бъдат много внимателни и да контролират комуникацията на децата си по социалните мрежи. Тя припомни, че Апелативна прокуратура - Бургас е първата в страната, която организира уроци за ученици от бургаските училища, целящи да предпазят младежите и девойките от опасностите, които съществуват в интернет пространството.