Вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова е категорична, че са осигурени всички условия за гарантиране на добра реакция при евентуален засилен миграционен натиск.

Тя коментира темата пред български журналисти в Брюксел във връзка с медийни твърдения за доклад на германските служби. В доклада се прогнозирал миграционен наплив към нашата страна и се изразявали опасения, че властите ни могат да се окажат временно неподготвени, съобщава кореспондентът на БТА в белгийската столица.

Бъчварова не е съгласна и с твърденията, че страната ни се чувствала изоставена от Европейския съюз по въпросите на миграцията. Като пример тя посочи днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, в което участва.

Румяна Бъчварова обясни, че от „Фронтекс” са заявили намерението си да ни подпомагат при предстоящо прилагане на двустранното споразумение за реадмисия с Турция. Това била само малка част от всички политически жестове на подкрепа от Евросъюза.

Бъчварова коментира, че отдавна бил решен и въпросът с недостига на хора в МВР.

Тя припомни за проведената мащабна операция с участието на 1400 служители на МВР и 400 автомобила. По данните на Румяна Бъчварова са били установени 22 незаконни мигранти и 5-6 трафиканти. Тя е категорична, че информацията в германския доклад в голяма степен не била достоверна.

МВР шефката не изключва възможността да има нелегално преминали. Тя обаче е убедена, че нито броят на задържаните на изход, нито задържаните при операцията в страната потвърждават информацията от въпросния доклад.

Данните, които Бъчварова е представила на заседанието на съвета, показвали, че обстановката се е успокоила в сравнение с миналата година. За това са допринесли както усилията на страната ни, така и споразумението между ЕС и Турция. Бъчварова е убедена, че политическите усилия трябва да продължат в посока на следващата проблемна зона за миграцията, а именно в Средиземно море.

Румяна Бъчварова призна, че съществува възможността Турция да престане да изпълнява ангажиментите си по споразумението с ЕС. Това оставало като възможност, докато целият процес не бъде завършен, включително с отпадането на визите за турските граждани. Тя обаче успокои, че с подписаното двустранно споразумение за реадмисия, страната ни имала доста добри гаранции да се чувства по-спокойна.

Относно позицията на България за визовата либерализация за Турция, Грузия, Косово и Украйна, Румяна Бъчварова коментира, че страната ни политически подкрепя изваждането им от негативния списък, но настоява за спазването на условията. По думите на Бъчварова особено много държим Турция да уеднакви визовата си политика с политиката на ЕС.

Страната ни настоявала за разширяване на критериите за прекратяване на безвизовия режим и предвид броя на незаконно преминаващите границата граждани на държавата, за която визите са били премахнати, и броя на подадените молби за убежище от тези чужденци. Бъчварова подчерта, че е особено важно при риск за националната сигурност, това да се отчита като съществен критерий за преразглеждане на становището.

Ние сме сред държавите, които са дали заявки за броя на разселените мигранти, които можем да приеме по европейските квоти. Бъчварова обясни, че имало забележка, че от страната има откази на някои от предложенията. Тя отговорила, че отказите не са критично много и били след като е установен потенциален риск за националната сигурност.

Според Румяна Бъчварова разследването трябва да става бързо, но не и за сметка на гаранциите за сигурността. Тази си позиция тя е заявила и на заседанието на Съвета на ЕС.