В Министерство на правосъдието е сформирана работна група, която обсъжда проблемите за това дали са необходими законодателни изменения в областта на единната информационна система на съдилищата. Това заяви правосъдният министър Надежда Йорданова по време на участието си в Комисията по електронно управление и информационни технологии в парламента.

Темата за електронното правосъдие Министерство на правосъдието разглежда в посока и визия за по-добро правосъдие, по-бързо правосъдие и по-прозрачно правосъдие при пълна гаранция на човешките права и свободни. Темата е дългогодишна в обществото и една от мерките, включена в актуализираната стратегия за съдебна реформа, обясни Йорданова.

Това, което Йорданова иска е, когато се говори за е-правосъдие, трябва да се говори не само за дигитализация, не само за софтуер и хардуер, а дори и само за промяна на процеси. Единната информационна система и единният портал за електронно правосъдие е големият проблем, който се поставя, но и дигитализация на различни производства. За да има пълно електронно правосъдие, трябва да има промяна на съответните процеси и да бъдат направени, така че когато протичат различните съдебни производства, да не нарушават правата на гражданите, настоя правосъдният министър.

Тогава, когато е разработван единната информационна система на съдилищата, не се обхванати компонентите на спецификата на едно касационно производство. Това, което направи МП е, че направили проучвания в практиката на Европейския съд по правата на човека и съвсем очаквано практиката е съвсем оскъдна, посочи Йорданова.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов заяви, че неговата визия не се различава по нищо от визията на министър Надежда Йорданова, като двамата гледат в една посока за е-правосъдието. Е-правосъдието по никакъв начин не трябва да ограничава процесуални права, а гражданите да запазят права си, каза Божанов.

Депутатите отново закриха спецправосъдието на първо четене

Депутатите отново закриха спецправосъдието на първо четене

Дани Каназирева: Не пипайте организираната престъпност