Категорично се осъжда трафикът на хора като сериозно нарушение на правата на човека и тежко престъпление против личността, личната свобода и достойнство. Той за съжаление се нарежда сред най-доходоносните форми на организираната престъпност.

39 тела открити в български камион в Англия
Обновена

39 тела открити в български камион в Англия

По-късно стана ясно, че камионът е с българска регистрация.

Това се казва в позиция на Министерството на външните работи във връзка с изясняването на шокиращия и трагичен случай в град Грейс, графство Есекс, при който в камион бяха открити мъртви 39 души. 

По последнни данни, задържаният шофьор на камиона с откритите 39 тела в Англия се казва Мо Робинсън от северноирландския град Портадаун.

Камионът с марка "Скания" е регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка.

Мо Робинсън е управлявал камиона с 39-те тела от Белгия до Великобритания

Мо Робинсън е управлявал камиона с 39-те тела от Белгия до Великобритания

Полицаи са потвърдили, че камионът е пътувал от Зебрюге за град Пърфлийт

Борбата с трафика на хора е приоритет за българското правителство. Министерството на външните работи в рамките на своите компетенции оказва максимално съдействие на британските власти, уверяват от там. Придаваме голямо значение на борбата срещу трафика на хора, която следва да се осъществява чрез предприемане на действия срещу националните и транснационални престъпни мрежи.

Трансграничният характер на престъплението изисква фокусирано сътрудничество с международните организации на глобално и регионално равнище и е задължително условие за осигуряване на координирани усилия и общо зачитане на правата на човека и достойнството на най-уязвимите.