39 тела са открити в товарен камион от България в индустриална зона в югоизточното графство Есекс, Англия, съобщава британската полиция, цитирана от Press Association и Би Би Си.

25-годишен мъж от Северна Ирландия е арестуван по подозрение в убийство.

Властите обявиха, че са в процес на установяване на самоличността на жертвите.

Местната полиция поясни, че жертвите са открити в индустриален парк "Уотърглейд" в град Грейс, който е на около 36 километра източно от Лондон. Открити са телата на един тинейджър и 38 възрастни.

Индустриалният комплекс е до кръстовище и се използва като паркинг за камиони, които пътуват на юг до пристанище Дувър и Английския канал, въпреки че не е ясно какъв е бил маршрутът на камиона.

Снимка 449233

Източник: GettyImages

Получен е сигнал от Спешна помощ малко преди 01,40 часа местно време тази сутрин, след като бил открит камион с жертви. От Спешна помощ обявиха, че всички 39 души са загинали преди да пристигнат.

Андрю Маринър от полицията съобщи, че камионът е от България. 

Ние вярваме, че камионът е от България и е влязъл в страната на 19 октомври. Ние работим в тясно сътрудничество с нашите партньори за разследване на случая, обяви Маринър.

Той добави, че са арестували шофьора на камиона във връзка с инцидента.

По-късно беше потвърдено, че камионът е с българска регистрация.

Според властите камионът е влязъл в страната от Холихед, град в Северен Уелс, където има пристанище.

Снимка 449231

Източник: GettyImages

Разстоянието между Холихед и Грейс е повече от 5 часа с автомобил, над 500 километра. Холихед е уелски пристанищен град, който обслужва Ирландия.

През миналата година британските власти са били предупредени, че трафикантите гледат на ирландската граница като слаба точка на британската граница и мигрантите са транспортирани до Ирландия преди да бъдат прехвърлени във Великобритания. Не е ясно дали този случай е такъв, пише "Дейли мейл".

Смята се, че камионът е влязъл в Холихед от Дъблин.

Сиймъс Лийни, северноирландският мениджър на Асоциацията за товарен транспорт (FTA), коментира, че това е директен маршрут до Холихед от Дъблин. Ако камионът е дошъл от България, влизането във Великобритания през Холихед е необичаен маршрут, смята той.

Снимка 449232

Източник: GettyImages

Според разпространяваната информация камионът може да е пътувал с ферибот от Шербур, Франция, до Рослър, Ирландия, преди да се насочи към Дъблин и оттам с ферибот до Холихед.

На Дувър и Кале има засилени проверки, а през Шербур е по-лесно.

Камионът също може да е достигнал до Дъблин, Рослър или Корк с ферибот от Ротердам, Зебрюге и Сантандер.

Температурата в камиона може да е била -25 градуса, ако е бил натоварен със замразени продукти.

Снимка 449184

Източник: Google

Вътрешният министър Прити Пател заяви, че е шокирана и натъжена от този трагичен инцидент.

"Ужасен съм от този трагичен инцидент", коментира премиерът Борис Джонсън.

В началото на дебат в парламента Джонсън коментира, че случаят с 39-те тела е ужасна трагедия.

Това е невероятна човешка трагедия, случила се в страната ни сега, каза от своя страна лидерът на лейбъристите Джереми Корбин и добави, че трябва да помислят какво е направило безчовечието на други човешки същества.

Пател повтори фактите пред Камарата на общините, че властите са открили 38 възрастни и един тинейджър в камион в промишлен комплекс. По думите й смята се, че камионът е от България.

Мисля, че цялата зала ще се съгласи, че това е наистина шокиращ инцидент, отбеляза министърът.

Българското посолство в Лондон проверява информацията за инцидента в графство Есекс.

Към момента Министерството на външните работи не разполага с информация относно публикации в британски медии за намерени мъртви 39 души в камион, за който се твърди, че е дошъл от България във Великобритания. 

Снимка 449230

Източник: GettyImages

Посолството ни в Лондон е в контакт с местните власти и проверява случая.

Установена е връзка с британската полиция, представител на посолството ни е провел среща и в Министерството на външните работи в Лондон. Посланикът ни Марин Райков е разговарял по телефона с британската посланичка в София Ема Хопкинс, като са се договорили да следят заедно случая.

Няма данни и за националността на намерените в камиона човешки тела. От британската полиция са предупредили, че идентификацията им ще отнеме дълго време.

Българското посолство в Лондон получи информация от британската полиция, че откритият в графство Есекс камион е с българска регистрация. Камионът с марка "Скания" е регистриран във Варна на името на фирма на ирландска гражданка.

През юни 2000 г. бяха открити 58 тела на китайски имигранти в камион в Дувър. На следващата година холандският шофьор на камиона беше осъден за непредумишлено убийство.

Преди няколко месеца Унгария осъди на доживотен затвор трима българи за смъртта на 71 мигранти. Телата на мигрантите бяха намерени натъпкани в камион, изоставен на австрийска магистрала през август 2015 г.