Общо 2526 сигнала за нарушаване на изборното законодателство са постъпили в Столичната и Областните дирекции на вътрешните работи от началото на изборната кампания до 15 часа днес. В деня на балотажа са регистрирани 174 сигнала, сочат последните данни. Министерството на вътрешните работи напомня на гражданите, че могат да сигнализират за всякакви нарушения, които пречат на нормалното провеждане на изборите, като се обадят на денонощната телефонна линия 02 90 112 98 или на имейл izbori@mvr.bg.

До момента са започнати 210 досъдебни производства, от които 58 са по бързата процедура, а 152 - по общия ред. От тях, 180 са свързани с нарушения на политическите права на гражданите, а останалите 30 - с различни други инциденти, засягащи изборния процес.

В допълнение, в рамките на подготовката за изборния ден, службите на МВР са ускорили процеса на издаване на удостоверения, които да позволят на гражданите да упражнят своето избирателно право. От 31 октомври до 14 часа на днешния ден, звената "Български документи за самоличност" в СДВР и ОДМВР са издали общо 488 удостоверения, като 109 от тях са отпечатани само днес.

Граничните пунктове работят нормално, въпреки интензивния трафик на товарни автомобили. Гранична полиция е готова да въведе облекчени проверки при необходимост от ускоряване на преминаването през ГКПП.

До момента не са регистрирани значими произшествия свързани с изборния ден от страна на службите за пожарна безопасност и защита на населението (ПАБЗН), въпреки трудностите, възникнали в резултат на последиците от бурния вятър и обилните валежи. Пожарна безопасност и защита на населението продължава да подпомага общините в бедствено положение.

13 селища в Смолянско останаха без ток за балотажа

13 селища в Смолянско останаха без ток за балотажа

Въпреки това изборният ден протича нормално