Полицейска акция се провежда в района на централния офис на Общинска банка и Столична община. От пресцентъра на МВР съобщиха за news.bg, че на различни места в столицата се извършват полицейски действия по досъдебни производства. Полицията подпомага дейността на прокуратурата, но не се уточнява дали става дума за действия, свързани с разбития канал за трафик на кокаин.

Прокурори от Софийска градска прокуратура са влезли в общината и са поискали достъп до документи. Проверява се бивш кмет на Столична община, уточнява участник в проверката, цитиран от БГНЕС. Проверяват се документи, свързани с парични потоци и други крупни сделки от времето, когато този градоначалник е ръководил общината. Не е ясно кой от бившите управници - Стефан Софиянски, Минко Герджиков или Бойко Борисов е обект на проверката.

Кметът Йорданка Фандъкова отказа да коментира във връзка с какво е поискано съдействие от Софийска районна прокуратура, тъй като "не знае доколко информацията е конфиденциална". Кметът обеща, след като разбере и ако има възможност, да каже. Тя подчерта, че разговорът, който е водила с представителите на СГП, не засяга Общинска банка.

Потърсени за коментар от Централно управление на Общинска банка заявиха, че нямат информация във връзка с полицейската акция и че работният процес не е прекъснат.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви тази сутрин пред БНР, че проверката по случая ще продължи и все още няма конкретни резултати. В края на миналата седмица МВР и френските власти обявиха, че са разбили канал за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа.

Припомняме, че вчера общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев отново предположи, че атаката срещу него е по икономически причини заради позицията му в бюджетната комисия към СОС. Алексиев посочи, че е върнал Общинска банка на общината и че ако влезе в затвора, до месец Общинска банка ще бъде открадната. Той дори предположи, че се готви втори обиск, при който да му подхвърлят нещо.

Изявлението на Алексиев беше заради отправените срещу него твърдения и нападки, свързващи го с разбития канал за кокаин от Южна Америка за Европа.