Готова е наредбата, с която се регламентира тестването на водачите за алкохол и наркотици. Законовите промени са в процес на съгласуване с правосъдно и здравно министерства. Това увери главният секретар на МВР Мраден Маринов по повод изисканите от премиера Бойко Борисов спешни мерки за справяне с войната по пътищата.

Предстои наредбата да бъде публикувана. С тази наредба се надяваме да създадем добър ред знаете , че една от основните причини за настъпване на пътни произшествия с тежки последици е именно шофирането в нетрезво състояние или под въздействието на наркотици. С тази наредба се надяваме редът за изследване да бъде достатъчно надежден при обжалване на съставените актове. Тя е много важна като елемент от противодействието на пътния травматизъм, заяви Маринов.

Младен Маринов увери още, че е създадена организация с новите автомобили, предоставени на пътна полиция , с които да се постигне резултат по отношение дисциплината. На въпрос предвиждат ли се нови камери на пътя - главният секретар на МВР посочи, че това е процес, който ще се развива в бъдеще.

Правителството решено на всички мерки, за да намали смъртността по пътищата
Обновена

Правителството решено на всички мерки, за да намали смъртността по пътищата

Разделят Закона за движение по пътищата на две, обясни Московски

"Към момента има достатъчно на брой автомобили със съответно техническо оборудване, което дава възможност за бързо прилагане на закона на място. Както знаете те могат да установят нарушението на място и да издадат съответния документ за санкция също на място", обясни Маринов. По думите му вече са доставени съответните средства, с които се извършва тестването на водачите. "Надявам се наистина да има бърз ефект. В последните дни имаме доста водачи , които карат след употреба на алкохол, но за да има ефект трябва да се правят разяснителни кампании с помощта на медиите, коментира още той.

Той коментира още нещатният инцидент на пътя Варна - Севлиево , който по думите му за пореден път показва, че явно има хора , които, сядайки зад волана, пренебрегват всички правила и разсъждават така сякаш на тях няма да им се случи.

На въпрос за мерките предвид настъпващия летен сезон главният секретар на МВР посочи, че е разговаряно с директорите по места и ще се търси съдействие на общините с оглед подобряване на инфраструктурата основно с оглед откриване видимостта към пътните знаци, тъй като на много места има растителност, дървета и знаците не се виждат от далеч.

Ще бъдат изградени технически съоръжения, които да намаляват скоростта там където има опасност и концентрация на ПТП-та основно покрай училищата и отсечките, които след ремонт стават скоростни отсечки и хората започват да ги ползват като писти. Маринов изтъкна още, че вече е засилено полицейското присъствие.

Войната по пътищата и качеството на храните събраха съботно МС

Войната по пътищата и качеството на храните събраха съботно МС

От 1 юни започва туристическия сезон и е нужен денонощен контрол

"По разпореждане на премиера във всички случаи, когато има национални празници и повод за събирания тогава има повод и за употреба на алкохол и шофиране в нетрезво състояние, целият ресурс на пътна полиция и част от този на охранителна, който има правомощия да работи по закона за движение по пътищата, ще бъде на улицата и контролът ще е на 100% ниво", увери главният секретар.