Решени сме на всички мерки, за да спрем този тренд, това покачване на смъртността по пътищата. Това каза вътрешният министър Валентин Радев след извънредно заседание при премиера Бойко Борисов във връзка с войната по пътищата.

Радев посочи, че има завишаване на катастрофите. "През последните няколко месеца има повишаване на смъртните случаи по пътищата", констатира той. Радев каза още, че са били обсъдени бързи мерки за спиране на това покачване на смъртните случаи.

"Имаме вицепремиер по демографията от една страна се опитваме да запазим хората, от друга страна - хора умират по пътищата и нещо трябва да се направи. Затова водихме много сериозен дебат", каза още той.

По думите му са били набелязани различни мерки - една от тях е промяна в законодателството - разделяне на Закона за движение по пътищата. По думите му има специална наредба, свързана с контрола на използваните наркотични вещества, как да бъде контролирани водачите е друга тема.

Войната по пътищата и качеството на храните събраха съботно МС

Войната по пътищата и качеството на храните събраха съботно МС

От 1 юни започва туристическия сезон и е нужен денонощен контрол

"Дадени са много кратки срокове, буквално понеделник е единият. Всеки ден мрат млади хора по пътищата. Това нещо трябва да бъде спряно", заяви Радев.

Министърът на транспорта Ивайло Московски каза, че е направен детайлен анализ на всички видове контролни органи и функциите, които имат за извършване на контрол на пътя.

"Имаме ангажимент в рамките на една седмица да съгласуваме с колегите си или варианти за обединение на такива контролни органи с цел единствено повишаване на тяхната ефективност, по-добро мотивиране на контролиращите, по-добро оборудване, по-добро обезпечаване и респективно по-добри резултати", допълни Московски.

Той бе категоричен, че ще работят активно по законодателната инициатива. "Законът за движение по пътищата е един от най-често ремонтираните закони. Ясно е, че в този си вид не дава резултатите, които очакваме и ние и обществото. Подходът, който приехме, е да бъде разделен на две или на три части. Ще има отделен закон, който ще касае чисто движението по пътищата - маркировка, пътни знаци и начин на придвижване.
Втората му част ще касае техническите изисквания към превозните средства - категориите превозни средства. Ако обособим трета част - тя ще бъде за начините, видовете обучения, подготовката на водачите", уточни Московски.

Той посочи, че мерките в ИА "Автомобилна администрация" дават добри резултати. През така наречените "бели стаи" или обособени терминали за изпит за придобиване на правоспособност за водач на моторно превозно средство, са преминали близо 20 хиляди души.

Припомняме, че терминалите са шумо и звукоизолирани, и са снабдени със съответната техника, която не позволява комуникация по време на провеждане на изпита. Те функционират от около месец и половина.

Тези терминали са само на територията на ИА "Автомобилна администрация". Той бе категоричен, че мерките с въведените така наречените "бели стаи" гарантират прекъсването на нелоялните практики.