В дните 23 и 30 декември 2016 г. усилията на пътните полицаи ще бъдат насочени основно към извеждане на трафика от столицата и големите градове на страната. Това съобщи на брифинг началникът на отдел "Пътна полиция" в ГДНП комисар Бойко Рановски.

На пресконференция МВР и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обявиха, че предприемат съвместни действия за безпроблемното пътуване по време на предстоящите Коледни и Новогодишни празници. В пресконференцията участие взеха също инж. Георги Златев - директор на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" към АПИ, главен инспектор Димитър Мичев и инспектор Мария Ботева - от отдел "Пътна полиция", съобщават от пресцентъра на МВР.

Комисар Рановски обяви още, че на 26 декември 2016 г. и на 2 и 3 януари 2017 г. пътните полицаи ще са съсредоточени на входовете на градовете. През тези дни те основно ще регулират и подпомагат трафика. Бойко Рановски обаче предупреди, че ще има засилени проверки, особено по курортните комплекси и в близост до питейните заведения. Те ще следят за употреба на алкохол и наркотици. Ще се правят проверки и за скоростта. Именно това са най-честите причини за тежките произшествия, отбеляза комисар Рановски. Той посочи, че най-опасен за шофиране е часовият диапазон 11.00-12.00 часа. Интензивност на катастрофите се забелязва и между 17.00 и 18.00 часа.

За да се гарантира по-лесно придвижване, тежкотоварните автомобили ще бъдат спирани в последния работен ден преди празниците - 23 декември. Товарните автомобили над 12 тона няма да се движат между 16.00 и 20.00 часа. Същата мярка ще бъде предприета и на 26 декември и 2 януари, но между 14.00 и 20.00 часа.

На брифинга откроиха и участъците, които традиционно са най-натоварените в това време на годината. Това са пътищата София - Перник, през Владая, пътят за Калотина, автомагистралите "Люлин" и "Струма" и Кресненското дефиле.

Заради продължаващия ремонт на двата тунела до Витиня се очаква сериозен трафик и по магистрала "Хемус" в частта й до София. По тази причина има дадени допълнителни указания и е направена организация между "Пътна полиция" и АПИ. При натоварен трафик и извънредни ситуации движението от магистралата ще се отклонява през обходен маршрут.

Свалят камионите от магистралите по празничните вечери

Свалят камионите от магистралите по празничните вечери

Забраната влиза в сила още от петък

Комисар Рановски отбеляза, че е нормално да се образуват колони и движението да е по-бавно, но е важно шофьорите да не се изнервят и да са внимателни на пътя. Дори най-лекият инцидент създава затруднения на пътя, коментира той и призова шофьорите да не сядат зад волана пили.

За да се улесни трафикът са въведени и алтернативни маршрути. На 23 декември от 12.00 до 20.00 часа и на 24 декември от 8.00 до 14.00 часа ще има две ленти за излизащите от София на път Е-79 през Владая. Подробности предостави директорът на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" към АПИ Георги Златев.

При благоприятни метеорологични условия временната организация ще е от км 278+910 до 282+038 и от пътен възел "Даскалово" до кръстовище "Драгичево" от км 285+660 (кръстовището за Рударци) до км 286+847 до бензиностанцията на "Петрол". На 26 декември (понеделник), от 10.00 до 20.00 часа, в същия участък ще има две ленти за влизащите в София. По този начин пристигащите в столицата шофьори ще могат да пътуват по-удобно и безопасно. Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е АМ "Люлин".

Поради продължаващите ремонтни дейности на тръбата в посока Варна на тунелите "Ечемишка" и "Витиня" на АМ "Хемус", преминаването през съоръженията се осъществява двупосочно в тръбата за София. Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи на тунел "Витиня" от София за Ботевград е път I-1 - от 215-и км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ "Хемус" с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел Витинска река, а за идващите от Ботевград при 36-и километър на АМ "Хемус".

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, https://lima.api.bg/ и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. Карта с временната организация на движението по участъците от републиканската пътна мрежа в празничните дни през 2016 г.: http://www.api.bg/index.php/bg/karti/vremenna-organizaciya-na-dvizhenieto-po-uchastci-ot-republikanskata-ptna-mrezha-za-oficialni-praznici-i-pochivni-dni1/

201 тежки произшествия са станали по време на Коледните и Новогодишните празници миналата година - в периода 23 декември 2015 г. - 2 януари 2016 година. Загинали са 16 души и са пострадали 272-ма. Най-много инциденти са станали в Пловдив. Там са регистрирани 28 катастрофи. След това се нареждат София с 24 и Варна - с 18 инциденти. Тежки пътнотранспортни произшествия не е имало единствено на територията на Ямболска област.

При ясно време са възникнали 152 пътнотранспортни произшествия. Загинали са 12 души. 7194 тежки катастрофи са станали от началото на годината до момента на територията на страната. Загинали са 684 души и са ранени други 9067, обобщи Рановски.

Произшествията са със 178 повече в сравнение със същия период на миналата година. Загиналите са с двама по-малко. Ранените обаче са с 394 повече.

В Главна дирекция "Гранична полиция" е създадена необходимата организация, за да не се допускат задръствания на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на страната по време на коледните и новогодишните празници.

Осигурени са достатъчно полицаи, за да се извършват ефективни гранични проверки на максимален брой трасета. Целта е да се избегне забавяне на пътниците и товарния трафик.

От "Гранична полиция" имат готовност да увеличат дежурните смени, ако трафикът се засили. Провеждат се работни срещи с останалите служби за граничен контрол, както и със службите за граничен контрол на съпределните държави, включително и на съвместните пунктове. Целта е да се договорят общи мерки за ускоряване на граничните проверки.

Разпоредено на ГКПП-тата да се осигури непрекъснат работен процес, включително и във времето на застъпване на дежурните смени. В обществените зони в районите на ГКПП-тата ще бъдат завишени мерките за сигурност.

Към гражданите се отправя препоръка да използват и не толкова натоварените пунктове.

От "Гранична полиция" обръщат внимание също, че когато деца български граждани пътуват само с единия родител, трябва да носят декларация от отсъстващия родител и копие на документа, което остава на граничния пункт, през който се напуска страната.