Полицаи и данъчни разкриха схема за злоупотреби с ДДС и запорираха 80 000 чифта обувки, съобщават от пресцентъра на МВР.

Екипите на силовото министерство и на приходната агенция са работили под ръководството на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари на ГДБОП. Те разследват софийска фирма по подозрения за съпричастност към схема за злоупотреба с ДДС.

Обувките са произведени в Китай. Те са със занижена митническа стойност и са внесени у нас под специфичен митнически режим, оформен в Гърция. От МВР уточняват, че въпросният режим позволява в случаите, когато стока, произведена извън ЕС влиза на територията на съюза в държава-членка, но е предназначена за друга страна от общността, ДДС да се внесе в държавата, където стоките ще се потребяват.

От Националната агенция за приходите обръщат внимание, че тази възможност в последните години често се използвала за данъчни злоупотреби.

В рамките на разследването е установено, че преди седмица столичната фирма е внесла през Гърция 4 тира със стоки от Китай. Търговецът декларирал, че товарът е изнесен за Унгария с два автомобила, регистрирани в Македония.

Македонските служби са извършили проверка и са констатирали, че едното превозно средство е лек автомобил, а вторият регистрационен номер не съществувал.

Освен това унгарската данъчна администрация не потвърдила сочената фирма-получател изобщо да има отношения с български търговци. Тази версия не е била потвърдена и от счетоводните и превозни документи.

Разследващите смятат, че обувките са продадени без фактури на търговци на дребно в България. На дружеството е възложена пълна данъчна ревизия за последния 5-годишен период. Предстои доклад на материалите по случая в прокуратурата, уточняват от МВР.

От ведомството припомнят, че от юли тази година МВР, НАП, ДАНС и Агенция "Митници" осъществяват засилен контрол на стоки, които са допуснати по въпросния митнически режим. Данъчните имат задължение да следят денонощно целия стоков поток на китайските и турски карго товари по границите на страната. Те проверяват всяка доставка под този режим. В рисковите случаи транспортните средства се пломбирали, а стоката се разтоварвала под данъчен контрол.

Ревизори от Приходната агенция проследяват цялата верига на препродажби на стоките. По този начин се гарантирало, че се плащат дължимите данъци за разликата между обявяваната минимална стойност до реалната пазарна. Често минималната обявявана цена била под 1 лв., а реалната пазарна в повечето случаи - над 100 лева.