МВР ще съсредоточи усилия в големите градове, където има повече обекти под прицела на престъпниците в момента.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов призна, че в последните дни има тенденция грабежите да се увеличават. В МВР не знаят каква е причината.

Полицаите обаче смятат, че не става въпрос за организираност, дори не става въпрос за организирана престъпна група, а за самостоятелни и несвързани по между си случаи с чисто финансови мотиви за набавяне на пари по най-лесния и бърз начин. "Рискуват, пробват, ако успеят...", така Иванов определи профила на грабителите от последните дни.

Ивайло Иванов направи уточнение в информацията от вчера от брифинга на СДВР, че също така не става въпрос за свързани случаи при обирите на банка ДСК. Разследващите смятат, че има връзка при предпоследната серия от обири - есента на миналата година. Там извършителят или извършителите не са разкрити и задържани, но разследващите подозират организираност. Тази организираност няма обаче връзка с настоящите престъпления.

Равносметката за момента:

За обира в Шумен - има заподозрени, обявени са за издирване

За обира във Враца - има заподозрени, издирват се, проверява се тяхната съпричастност

За банковия обир в София - полицията разполага с насоки

За последния обир на магазин - все още няма информация, тъй като разследващите от банката са отишли директно в магазина и тази сутрин в полицейското управление.

Днес е проведена среща с представители на фирми, които са поели охрана на банките. МВР ще подпомогне тяхната дейност, освен като включи при обходите на патрулиращите полицаи такива обекти, също така и като полицаи обиколят самите обекти и дадат съвети на собствениците и управителите.

Ивайло Иванов заяви, че МВР няма правомощия в частни обекти и изпълнението на препоръките е въпрос на желание от страна на частните субекти. Идеята е да сведем такива престъпни посегателства до минимум.

Главсекът призова гражданите да подават сигнали към органите на реда, ако забележат нещо по-особено около обекти - банки и магазини - които биха могли да са обект на грабежи.