МВР обжалва постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на Дирекция "Вътрешна сигурност" за организирана престъпна група от ръководни полицейски служители в периода 2018-2020 г.

Разследването е започнало по постъпили сигнали и медийни публикации, касаещи висши професионални ръководители в ГДНП и граждани извън системата на МВР.

При разследването са използвани СРС с разрешението на Специализирания наказателен съд и са изготвени ВДС-и. Разследването е одобрено от тогавашния министър на вътрешните работи. Уведомени са ДАНС и Специализираната прокуратура.

Въз основа на подписано споразумение от 2013 г. между министъра на вътрешните работи и главния прокурор, с информация за разследването е разполагала и ВКП.

През юни миналата година събраните материали са докладвани във ВКП от тогавашния директор на ДВС-МВР, тъй като са установени достатъчно данни за съществуването на организирана престъпна група с участието на висши ръководни служители от ГДНП.

Направено е искане за образуване на досъдебно производство.

С постановление на прокурор от Специализираната прокуратура през януари 2021 г. е отказано да бъде образувано досъдебно производство за ОПГ с участието на висши ръководни служители от ГДНП.

По време на разследването, през 2020 г. един от висшите служители на ГДНП е назначен на ръководна длъжност в политическото ръководство на МВР. Към датата на прокурорския отказ той е продължавал да изпълнява висшата ръководна длъжност, а към момента е депутат в Народното събрание, посочват от МВР.

Дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР обжалва постановлението на Специализираната прокуратура пред Специализираната апелативна прокуратура. Според дирекцията прокурорът, отказал да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи.

Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите, посочват от МВР.

Те обръщат внимание, че обемът на изпратените в Специализираната прокуратура ВДС-и е значителен, като и до момента в ДВС-МВР не е постъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени ВДС-и е от април тази година - 3 месеца по-късно, и очевидно не са взети предвид при вземане на решението.