Конкретна заплаха за терористичен акт за страната ни няма. Това увери на брифинг изпълняващият длъжността главен секретар на МВР главен комисар Георги Арабаджиев. Той призна, че в България, както и в цяла Европа има повишен риск от терористична дейност, съобщават от пресцентъра на МВР.

Арабаджиев уточни, че това, че няма конкретна заплаха, не означава притъпяване на бдителността. Службите проверяват задълбочено всеки сигнал. Георги Арабаджиев отправи призив към гражданите да сигнализират за всеки случай на съмнение или намерен изоставен пакет на тел. 112. или в Националния контратерористичен център - на тел 814 70 70.

Главният секретар на МВР увери, че ще бъдат ангажирани достатъчно полицейски служители във връзка с предстоящите празници и осигуряване на спокойствието и обществения ред. Създадена е организация и на местата, където ще има голямо струпване на хора. Засилено полицейско присъствие ще има по търговски центрове, базари, обекти на пътната инфраструктура - метростанции, жп автогари, летища. Ако е необходимо, ще се извършват и физически проверки.

Главен комисар Христо Терзийски уточни, че са проведени предварителни срещи с представители на местната власт, за да се осигури по-сериозно полицейско присъствие там, където се очакват струпвания на хора. Охраната по обществения ред ще се поема и от посочените структури.

Предвидени са превантивни мерки за обезпечаване сигурността на организираните ученически и групови пътувания, предвид очакваното интензивно предвижване.

Специализирана полицейска операция "Алкохол и неправоспособност" ще се проведе в периода 13-17 април. Ще бъде завишен контролът, особено в районите на питейните заведения и църкви.

От своя страна шефът на пожарната главен комисар Николай Николов обяви, че са проверени 1484 обекта за пожарна безопасност - църкви, манастири и параклиси. Съставени са 5 акта за установени административни нарушения. На служителите на храмовете са дадени указания с цел недопускане на инциденти. Пред по-големите храмове ще дежурят пожарни екипи и автомобили.

Николов припомни, че хората трябва да внимават, когато се придвижват със запалени свещи, както и да не оставят запалените свещи без надзор в домовете си. Нужно е да запомнят и евакуационните изходи.

Заместник-директорът на ГД "Гранична полиция" старши комисар Стоян Иванов допълни, че продължават срещите с граничните структури на съседните държави за договаряне на мерките за по-бързо преминаване на граничните пунктове. За работа на всички трасета е предвиден достатъчен личен състав.

От полицията увериха, че ГКПП-тата ще работят без прекъсване, дори и когато се сменят дежурните екипи. Има опция да се осигури гъвкавост в работата на дежурните смени чрез облекчени проверки, съгласно българското и европейското законодателство.

Стоян Иванов припомни на пътуващите с деца, че трябва задължително да носят ксерокопие на декларацията за съгласие на отсъстващия родител за това, че детето пресича държавната граница.

Полицаи и пожарникари са извършили проверки и огледи на всички храмове в столицата и околността. Проведени са разговори и с охранителни фирми. Създадена е и организация за обезпечаване с оперативен състав в петък и събота, когато около храмовете се очаква да има струпване на граждани.

Старши комисар Младен Маринов уточни, че полицейски екипи ще извършват проверки на изградени около храмовете пунктове. За да не се допуска паркиране на автомобили, там ще бъдат поставени и допълнителни съоръжения. Маринов напомни, че гражданите не трябва да забравят личните си карти. Той предупреди те да не носят обемисти багажи, които ще бъдат проверявани на входните КПП.

В нощта на Великден около храмовете ще се проверяват и съмнителни багажи и лица със съмнително поведение.

Маринов призова гражданите да проявяват повече бдителност. Ако забележат хора със съмнително поведение или багаж да сигнализират на тел. 112 или на най-близко намиращия се униформен.

По време на самите празници ще има патрули и в кварталите на столицата. Това се прави с цел да се предотвратят кражби по домовете, когато повечето жители на София ще са извън града.

КАТ са създали организация техни патрули да улеснят трафика, особено на изход на София. Шефът на КАТ комисар Бойко Рановски уточни, че е създадена организация за безпроблемно напускане на автомобилите, основно на изходите на столицата. На 13 и 17 април със заповед на АПИ от 16.00 до 20.00 часа ще бъдат спрени тежкотоварните автомобили над 12 тона по автомагистралите и част от републиканската пътна мрежа. Очаква се увеличен трафик и натовареност по автомагистралите "Люлин", "Струма" и "Хемус". На места там продължават ремонтните дейности. Рановски обобщи, че е през празничните дни е осигурено максимално полицейско присъствие и контролът ще бъде засилен навсякъде.

Към шофьорите бе отправен призив да проявяват повече толерантност и търпение в случаите, когато се налага да изчакат на определени пътни участъци.