От МВР превантивно искали да спрат провеждането на рок фестивал. Полицаите били притеснени от напрежение с ромите в района, информира Нова телевизия.

Планираното събитие било за 9 септември, организатор на рок фестивала - читалище "Христо Ботев 1941" в село Секулово. В края на август от полицията в Дулово са изпратили писмо до читалището.

"По-голяма част от жителите на село Секулово са от ромски произход. Това фактическо положение, както и предвидения нетрадиционен за културата на ромския етнос вид музикални изпълнения, създават предпоставки за извършване на провокационни действия на етническа основа, които е възможно да прераснат в масови нарушения на обществения ред. Необходими са промени в мястото на провеждане на организираното мероприятие".

След преговори, събитието се провело на уреченото място и време, избрано от организаторите.

След като историята стигна до медиите, от МВР-Силистра публикуваха уточнение, в което уточняват, че полицията работи превантивно.

"По никакъв начин ОДМВР-Силистра не е налагала забрана за провеждане на рок концерта. Той се е състоял на планираната дата и е преминал без нарушения на обществения ред, за което са били ангажирани полицейски служители от РУ-Дулово и РУ-Силистра.

Съгласно чл. 6, ал. 1, т. 8 от Закона за МВР, една от основните дейности на вътрешното ведомство е превантивната. В този смисъл и на основание чл. 30 а от същия Закон, преди всяко публично събитие, каквото е и рок фестивалът в село Секулово, задължително се провежда комплекс от охранителни мероприятия с оглед осигуряване безопасността на хората.

След охранително обследване полицейски служители, обслужващи района на селото, са преценили мястото като неподходящо за рок събитието и в писмо са направили предложение то да бъде променено", гласи уточнението на МВР.