Що се касае до действията на МВР, този случай ще приключи до края на годината. Такива са уверенията на екипите, които работят дисциплинарните производства. Има образувани дисциплинарни производства, всеки момент очаквам да приключат. Това заяви пред bTV служебният вътрешен министър Иван Демерджиев в отговор на въпрос за случая "Семерджиев" и покровителстването на съмнителни лица от страна на полицаи и представители на спецслужбите.

По отношение на връзката между Георги Семерджиев, който предизвика през юли тежка катастрофа на столичния булевард "Черни връх" с две жертви, и приятел на отстранената полицайка Симона Радева, който също е служител на реда, Демерджиев коментира: "Първоначалната проверка, която е извършена в МВР по отношение на този приятел, завършва със заключение, че той не е извършил дисциплинарно нарушение и няма основание да бъде наказан. Проверката, която аз наредих сега да се извърши, ще приключи буквално до дни. Нека да изчакаме нейното заключение. Вярвам, че ще бъде различно."

Иван Демерджиев обяви също, че скоро въпросният служител ще си получи наказанието, което му се полага. Със сигурност ще има много наказани служители, увери той.

Симона Радева занесла стълбата на Семерджиев, но не знаела за катастрофата

Симона Радева занесла стълбата на Семерджиев, но не знаела за катастрофата

Според персонала на автомивката му, двамата са се познавали добре

Вътрешният министър каза още, че полицията намира сили да се чисти от хората, които нарушават закона. Той уточни, че над 9 000 служители на реда са проверени за употреба на наркотици и такава е установена при по-малко от 20 от тях. Демерджиев беше категоричен, че е мит, че полицаите по дефиниция са нарушители на закона. По думите му това обаче не се прави в другите институции.

Запитан дали се връщат мутренските времена у нас Иван Демерджиев заяви: "Не говорим за организирана престъпност в такива мащаби, но това, което видях при встъпването си в длъжност, е, че отломки от тези структури и някои нови играчи в престъпните среди, са започнали да вярват, че стоят над закона."

Той обясни, че се работи в това отношение и подчерта, че тези хора ще бъдат наказани.

МВР-шефът се надява на сериозна прокуратура както срещу дрогата, така и срещу корупцията

МВР-шефът се надява на сериозна прокуратура както срещу дрогата, така и срещу корупцията

Поне десетина производства касаят сериозни злоупотреби по много високи етажи на властта