Започва втора проверка във връзка със смъртта на бившия шампион по борба Пламен Пенев, която настъпи след гонка с полицията в Стара Загора. За това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Инспекцията е назначена със заповед на вътрешния министър Калин Стоянов. Тя ще се извършва от Дирекция "Инспекторат", която ще анализира и информацията, публикувана в средствата за масово осведомяване и в социалните мрежи. Вече тече проверка, заявена от директора на ОДМВР - Стара Загора.

Припомняме, че ситуацията се разигра на 30-ти декември миналата година. Тогава двама души бяха ранени при гонка с полицията. На мястото са били изпратени най-малко девет патрулни автомобила.

Рано в неделя bTV съобщи, че един мъж е загинал след гонката.

Смърт след полицейска гонка в Стара Загора
Обновена

Смърт след полицейска гонка в Стара Загора

До преследването се сгигнало след сигнал, че възрастен мъж заплашвал деца с нож

Подаден е сигнал, че възрастен мъж е заплашвал деца с нож. При опит мъжът да бъде задържан, започва преследване. Няколко полицейски патрула се включват. Когато мъжът е изваден от колата си, се стига до фатален край. Мъжът не е бил в добро психично здраве.

В последствие дъщерята на починалия заяви по Нова телевизия, че загиналият е бил зверски пребит. Близките му се съмняват за полицейско насилие. И днес те подчертаха, че той излязъл да разхожда кучето си. Край бензиностанция в района имало деца. Там се случило нещо между тях, но съседи отричат мъжът да е вадил нож, каквито версии се появиха. Стигнало се е до размяна на реплики с полицията и гонка, при която автомобилът на починалия катастрофира или е спрян от полицейски патрул.

Тази сутрин криминалистът Иван Савов подчерта, че полицията се е отзовала на сигнал за нападение с хладно оръжие, което може да бъде третирано като закана за убийство.

По думите му се пазят записите от телефон 112 и там ще се чуе кой какво е казал. Отивайки, полицията установява човек, който вместо да окаже съдействие, за да се изяснят нещата, бяга, каза още Савов.

"Събират се 9 патрулки. Говорим за преследване като на филм", заяви той. Криминалистът посочи, че лицето е катастрофирало, което няма как да се контролира, защото основната задача на служителите е да го спрат, тъй като не знаят дали няма да тръгне да стреля по други хора.

Савов уточни още, че до полицейско насилие би могло да се е стигнало заради това, че мъжът се е съпротивлявал.

От ръководството на МВР са категорични, че е безкомпромисно и под никаква форма няма да толерира превишаване на полицейски правомощия.

По-късно днес стана ясно, че на 31 декември 2023 г. Окръжна прокуратура - Стара Загора е образувала досъдебно производство по случая. Назначена е съдебномедицинска експертиза за установяване причините за смъртта на П.П., която е възложена на екип от трима съдебни медици от Съдебна медицина - гр. Пловдив. Предстои представяне на заключение от експертите за изясняване причините за смъртта на 58-годишния мъж, като сред възможните е и механична асфиксия. 

Засега е ясно, че 58-годишният Пламен Пенев е починал след принудителното му изваждане от автомобила от полицейските служители.

Работата по изясняване на случая продължава, събират се голям обем от доказателства за евентуално извършено престъпление по чл.123 от Наказателния кодекс - за причиняване на смърт при професионална непредпазливост от страна на полицейските служители.

Самото разследване е възложено от и.ф. главен прокурор на Република България на екип от следователи при Националната следствена служба, гр. София. В случай че се съберат достатъчно доказателства, ще се пристъпи и към повдигане на обвинения спрямо всички отговорни лица.

Близки на починалия след гонката в Стара Загора подозират полицейско насилие

Близки на починалия след гонката в Стара Загора подозират полицейско насилие

Жертвата е бившият републикански шампион по борба Пламен Пенев