Експертите от полицията използват поредния опит за телефонна измама, за да припомнят основните правила на поведение в подобна ситуация. Те отново припомнят и основните сценарии за извършване на телефонни измами.

По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога, гласи съвет номер 1 на МВР. На второ място те за пореден път призовават гражданите да не се доверяват на непознати хора. Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона; Опитайте да запазите самообладание при получаване на обаждане от човек, който се представя за Ваш роднина, изпаднал в беда, призовават още от силовото ведомство.

Органите на реда съветват гражданите, които имат съмнение, че на телефона е техен близък, първо да опитат да се свържат с него чрез свой съсед или приятел. Те обръщат внимание, че е препоръчително по възможност да се използва телефон, различен от този, на който е получено обаждането.

Ако получат обаждане, при което някой се представя за техен близък, съветът на униформените е да му се зададе въпрос, отговора, на който не би трябвало да е известен на непознати. Такива въпроси са относно рождена дата, населено място и други.

Полициите съветват хората, които получат обаждане и спрямо тях бъде осъществен опит за измама, незабавно да сигнализират на тел. 112 или в полицията.

Необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им напомнят как случайно може да станат жертви, както и основните правила, които трябва да спазват, ако попаднат в подобна ситуация, призовават още от полицията.

От МВР информират за поредния случай на опит за измама и задържан телефонен измамник. Малко преди обед вчера на домашния телефон на 67-годишна жена позвънил непознат. Той казал, че синът на пенсионерката блъснал с автомобила си човек. За да бъде оневинен той трябвало да плати 11 000 лева. Непознатият определил и точното място на предаване на парите. За късмет на жената точно, когато тръгнала да носи парите, се прибрал внукът и сигнализирал полицията.

Извършителят е задържан. Той е 35-годишен софиянец с множество криминалистически регистрации за измами, допълват от полицията. На арестувания е повдигнато обвинение и му е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража” за срок до 72 часа.