МВР представи няколко основни насоки към гражданите, за да не станат жертва на престъпления в кризисната ситуация заради коронавируса.

Те напомнят винаги да се проверява достоверността на информацията, тъй като тя може да се окаже заблуждаваща и използвана за извършване на престъпление. Те съветват да се подава сигнал на телефон 112 и да не си дават пари на непознати по никакъв повод.

ИЗМАМИ

Бъдете много подозрителни към всяко телефонно обаждане или съобщение, с което организация или институция ви подтикват да предприемете незабавни действия за даване на пари по повод разпространението на коронавируса, съветват от МВР и предупреждават, че измамливите обаждания могат да се случат по всяко време на денонощието.

Матрицата при телефонните измами е една - по телефона искат пари, схемите са различни. Използвайки ситуацията в момента, е възможно сценариите за телефонни измами да бъдат свързани с коронавируса, предупреждават органите на реда.

Примерни схеми на телефонни измами:

Полицията търси съдействие от Вас при провеждане на операция за задържане на телефонни измамници;

Обаждане от непознат, който се представя за лекар, твърди, че Ваш близък или роднина е заразен с коронавирус и е необходимо да заплатите определена сума за неговото лечение;

Плащане на пари за освобождаване на колетна пратка, съдържаща лекарства, ваксини, отвари и др. за лечение на коронавирус инфекция или медицински предпазни средства като маски, ръкавици и др.;

Даване на "капаро" за закупуване на лекарства, ваксини срещу коронавирус, медицински предпазни средства и др. на по-изгодни цени.

От МВР призовават гражданите да не се доверяват на обаждания от непознати или такива, представящи се за полицаи, лекари, близки или роднини, особено ако те искат пари за лечение на коронавирус, закупуване на ваксина, лекарство и т.н.

Ако имате съмнения, че ваш близък или роднина е заразен с коронавирус, потърсете информация от здравните власти или се свържете с тел. 112, съветват те.

Игнорирайте онлайн оферти за ваксини, лекарства и други.

При посещение на домашния Ви адрес от непознати, независимо дали са облечени в защитни медицински облекла, изисквайте задължителна легитимация за удостоверяване на принадлежността им към органите на МВР или здравните власти, напомнят от МВР.

Информация и телефони за връзка заради коронавируса
Обновена

Информация и телефони за връзка заради коронавируса

Общини откриват телефони за доставки за продукти от първа необходимост

КРАЖБИ И ГРАБЕЖИ

- Използвайте предимно електронни начини на плащане (банкови карти);

- Не носете в себе си големи парични суми;

- Не съхранявайте големи парични средства в домовете си;

КЪМ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ФИРМИТЕ

- Не съхранявайте в офиси и търговски обекти големи парични суми - по възможност ги депозирайте в банкови институции;

Вземете мерки за охраната на стоките, които остават в търговските обекти;

- Юридически лица, които ще продължат да работят (хранителни магазини и аптеки), и генерират значителен оборот - да създадат организация за ежедневно инкасиране на паричните средства, а при необходимост и по няколко пъти на ден, за да не допускат събиране и пренасяне на големи парични суми;

- В работещи търговски обекти при необходимост да бъдат наети допълнително лица за охрана, с цел контрол и създаване на организация при пазаруване на гражданите.

ПО ОТНОШЕНИЕ НА ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

- Обръщайте внимание на обявените цени на хранителните продукти и стоки от първа необходимост по стелажите на търговските обекти и стойността им при заплащането на каса;

- Не се предоверявайте на обяви в интернет сайтове, предлагащи хранителни продукти и стоки от първа необходимост от неизвестни източници, както и не пазарувайте от импровизирани пазари.

- Бъдете бдителни при теглене и разплащане с електронни платежни инструменти

Най-важното за коронавируса от Лекарския съюз

Най-важното за коронавируса от Лекарския съюз

Те съветват да бъдем отговорни, без паника

ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ

- Закупувайте лекарствени продукти и медикаменти единствено от лицензираните аптеки и дрогерии, които имат съответното разрешение, напомнят от МВР.

- Дрогериите и сайтовете за продажба на лекарствени продукти по интернет могат да предлагат само лекарства, които не се отпускат по лекарско предписаниет полицията съветват гражданите да се уверят, че тези сайтове имат разрешение за търговия на дребно по интернет, както и регистриран стационарен обект.

- Медицински изделия са само тези предпазни маски, облекла и антибактериални гелове, които са закупени от лицензираните аптеки и дрогерии;

- От МВР съветват при установени завишени цени на предлагани лекарства да се обърнем към компетентните органи - Изпълнителната агенция по лекарствата - /ИАЛ/, Комисията за защита на потребителите - /КЗП/, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти - /НСЦРЛП/, или на тел.112.