72-годишен мъж е починал при пожар в къща в село Босилково, община Сунгурларе, Бургас. Инцидентът е станал на 27 декември около 19.26 ч.

Предишният ден - 26 декември около 14 часа в МВР Несебър е постъпил сигнал за пожар в частна едноетажна къща, обитавана от 60-годишен мъж. Огънят е лумнал от печка с дърва. От пожара изгоряла цялата къща и имуществото, мъжът е с изгаряне по тялото, е настанен за лечение в УМБАЛ - Бургас, без опасност за живота. Огънят е потушен от два противопожарни екипа.

Междувременно от МВР информираха, че п превантивно са проверени 728 обекта между 22-26 декември. Проверени са болници, домове за настаняване, хосписи и други. Акцентите при проверките са основно свързани със създадената организация за осигуряване на пожарната безопасност и на условия за евакуация и пожарогасене, състоянието на отоплителните уреди и съоръжения, електрическите и вентилационните инсталации, състоянието на системите за гасене и известяване при пожар.

Проведени са инструктажи за действията, които следва да бъдат предприети при евентуално възникване на инцидент. При проверките на територията на страната са установени 133 нарушения, за отстраняването на които са връчени 45 разпоредителни документа.

От ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" припомнят, че коледните украси, бенгалски огън, пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор кухненски, отоплителни и други електрически уреди могат да предизвикат пожар.

Експертите препоръчват следването на няколко лесни правила:

  • Не използвайте свещи и бенгалски огън за украса на коледните дръвчета;
  • Горящите свещи трябва да бъдат поставени върху твърда и негорима подложка, на безопасно разстояние от горими материали и предмети;
  • Пазете горящите свещи далеч от деца и домашни любимци, които с действията си могат да предизвикат пожар;
  • Светещите коледни лампички и друга украса не трябва да остават включени без надзор;
  • Проверявайте изправността на електрическите и други отоплителни уреди, които ползвате ежедневно;
  • Не разрешавайте на деца да употребяват пиротехнически изделия;
  • В случай на задимяване или пожар съобщете на телефон 112 и излезте навън, изпълнявайте указанията на пристигналите на място пожарникари и служители на реда. При силно задимяване използвайте мокър текстилен материал пред носа и устата.