Поредна акция на МВР се осъществява на територията на столицата.

Този път тя носи кодовото име „Факирите" и е насочена срещу автокрадци, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

 

emaxpress

Той уточни, че акцията е започнала рано тази сутрин в София и се осъществява в столичните квартали „Люлин", „Дружба" 1, „Дружба" 2,  както и в района на бул. „Вапцаров".

До момента са проверени десет адреса на територията на София и няколко областни дирекции в страната, съобщи пресцентърът на МВР.

Девет са задържани в хода на спецоперацията, в която участват екипи Главна дирекция „Криминална полиция", антимафиотте от от ГДБОП, антитерористичния отряд, СДВР и областните дирекции Благоевград, Монтана и Плевен.

На етапа са задържани: С.Я. /34 г./, известен с прякора Дългия, криминално проявен за противозаконно отнемане на автомобили и застрахователни измами; Ц.В. - Синигера /27 г./ - криминално проявен за противозаконно отнемане и изготвяне на фалшиви документи за автомобили; Ц.П. - Мечката /27 г./ - също с регистрации за противозаконно отнемане на автомобили; Б.К. /39 г./, известен като Младежа. А.Г. - Енота /33 г./; Л.А. /39 г./, П.М. /31 г./ - Пуйко, Е.З. /37 г./ и К.Н. /33 г./.

На претърсените адреси са намерени голямо количество документи за регистрация на автомобили, договори за покупко-продажба, пълномощни, компютърни конфигурации, инструменти за отключване и привеждане в движение на колите.

По-късно днес ГДБОП арестува още шестима души, извършвали отвличания, изнудвания, пране на пари, силово оказване на натиск върху свидетели, собственици на фирми, бизнесмени, търговци и жалбоподатели.
Още...

Групата е структурирана изключително добре, някои от участниците в нея са имали ангажимента да осигуряват гаражи, където са укривани откраднатите автомобили, други пък са изготвяли неистински документи за регистрация.

В хода на операцията са намерени и иззети два автомобила - Ауди А4 с интервенция по рамата, откраднато през 2009 година в София, и Мерцедес 220 CDI с несъответствие в документите за регистрация, както и множество чужди и български регистрационни табели.

Паралелно с операция „Факири" се извършва така нареченото „привеждане" в известност и профилактика на криминалния контингент - така наречените „силовации", изпълняващи мокри поръчки.

От техните редици също има арестувани, които са 10-12 души.

За "Октопод":
Продължава разследването, дори вчера правихме оперативка по темата „Октопод". Това е един рубикон - или ще я има държавата, или "Октопода" ще се стабилизира и всъщност държавата ще е "Октопода".

Цветанов уточни, че в групата има бивши полицаи, като допълни, че те не са работили паралелно и в МВР и в престъпната група.

При обиските, които текат и в момента, са намерени техника за запалване на автомобилите, един газов пистолет, фалшиви документи за собственост на автомобили, изрязани рами на автомобили.

Започнахме системен подход към реализиране на нашите приоритети, посочи той.
Вътрешният министър съобщи,  че в момента се работи по осъществяването на още няколко акции, подобни на „Наглите", „Октопод" и днешната „Факирите" .

По думите му МВР е набелязало няколко големи престъпни групи. Чакаме ги да извършват престъпление, за да ги задържим, посочи Цветанов.

Той изрази задоволство от последните операции на вътрешното министерство, като отбеляза, че от известно време „нямаме тежко изразено престъпление с обществен резонанс".

Министърът  на вътрешните работи за пореден път отправи косвен упрек към съдебната ни система. В коментар за делото Николов - Стойков, той отбеляза, че в Германия отдавна са факт издадени присъди, но у нас процесът все още не е приключил.

Цветанов припомни и акцията по задържането на трима български граждани близо до Щутгард. Той съобщи, че част от престъпната група се намира в България и предстои да бъде арестувана с европейска заповед за арест.

Надали съдът ще има нещо против, посочи министърът на вътрешните работи и коментира - Трябва да има справедливост. В Германия тези лица  получават присъди.

Не можем да се въртим постоянно в кръг, изтъкна още Цветан Цветанов и добави, че всяка една институция трябва да се позиционира и да прави това, което й е вменено по закон.

Той отрече твърденията, че институциите са във война и че с казаното от него се създава впечатлението, че няма смисъл от българския съд, но все пак отбеляза, че „не можем да работим по този начин".

Министър Цветанов коментира подробно и акция „Октопод".

По думите му има 20 свидетели, които са потвърдили, че са им били отнети фирми, имущество, оказван им е бил натиск. Вместо да бъдат повдигнати обвинения към жалбоподателя започва обратен процес, изтъкна той. „Октопод" е укрепвал благодарение на съдебната структура и прокуратурата, заяви Цветанов и добави - „те са се сраснали с октопода".

Той изтъкна още, че бившият премиер Сергей Станишев носи персонална вина за укрепване на октопода, защото именно той го е сложил на възлов пост в ДАНС.

Всички политици от този период от 20 г. знаят с какво се е занимавал през 90-те години Алексей Петров и всеки, който е участвал в този преход, носи морална вина, обобщи Цветан Цветанов.

По-късно днес стана ясно, че шестима мъже са задържани от служители на ГДБОП в рамките на специализирана полицейска операция по установяване и задържане на участници в организирани престъпни структури.