Комплексни са причините за километричните опашки по границата с Гърция. В последните дни имаше голямо натоварване, но само на "Кулата", докато съседните пунктове бяха абсолютно празни.

Това заяви пред БНР главният секретар на МВР старши комисар Ивайло Иванов. В същото време на ГКПП Кулата-Промахон бе началникът на Гранична полиция главен комисар Светлан Кичиков.

Кичиков призова пресичащите границата с Гърция да изберат друг граничен пункт, вместо Кулата-Промахон.

Според него, причината за километричните опашки е увеличения трафик на леките коли и на автобусите с 25%. Опашката на ГКПП "Кулата" е над 2 км, непрекъснато вървим, каза граничар №1. 

КАТ регулира движението по АМ "Тракия" заради задръстване на 8-ми -12-ти км

КАТ регулира движението по АМ "Тракия" заради задръстване на 8-ми -12-ти км

Препоръчват преминаване и по стария път през Нови хан до Вакарел

"Над 10 000 коли са минали за изтеклото денонощие. На "Маказа" и на Илинден няма проблем. Имаме 6 гранични пункта с Гърция.", каза директорът на Гранична полиция Светлан Кичиков. 

Пореден ден със задръстване в посока Гърция на ГКПП "Кулата"

Пореден ден със задръстване в посока Гърция на ГКПП "Кулата"

Пътуващи коментират, че трябва да тръгнат в 3 часа през нощта от Благоевград

"Преминали сме на облекчен режим за обработка на граждани на ЕС, една румънска кола се обработва за 20-25 секунди, ако има деца - около 45 секунди. Има и 3 мобилни устройства, за да вдигнем процента на обработваните автомобили и автобуси. В събота са минали 50 автобуса с туристи. От 14 часа днес влиза забраната за движение на тирове, на тяхното трасе се бъдат пуснати и леките коли", каза Кичиков.

Като причина за забавянето той обясни, че не винаги хората са приготвили на едно място документите за преминаване на границата. "Апелирам родителите да носят и копие за декларациите, с които се разрешава извеждане на децата им от страната". 

Затвор за нарушителите на пътя в Гърция

Затвор за нарушителите на пътя в Гърция

Пияните, надрусаните и други опасни водачи влизат в затвор за минимум година

Причината за днешното посещение на шефа на гранична полиция е, че само в петък, за по-малко от 24 часа от там са преминали над 6500 коли. Според Иванов, автомобилите се обработват сравнително бързо - под минута.

Евентуалното забавяне, по думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, било заради липсата на необходимия набор от документи.

"Когато се носи декларация за непридружено дете, трябва да има и копие. Вчера колегите са направили над 500 копия на такива декларации, защото копие от тази декларация трябва да остане и при нас", каза Иванов.

Той изтъкна, че на сайта на "Гранична полиция" има много точни указания какви документи трябва да се носят от гражданите за улеснение на проверката. 

200 000 посещения на българите в Гърция през май месец

200 000 посещения на българите в Гърция през май месец

Пътуваме 10% повече към Италия

Има повишение на бежанския натиск в сравнение с 2018 година, каза Иванов. По думите му тези хора не са били допуснати на територията на страната.

"Съоръжението на турската граница оказва своя положителен ефект. Факт е, че там натискът постоянно намалява. В момента засиленият миграционен натиск е от Гърция към България. Колегите правят ежедневен анализ, вземат много добри мерки и въпреки засиления натиск, на територията на страната са малко задържаните групи", каза главният секретар на МВР.

По думите му МВР отново ще създаде съвместни екипи от командировани служители и чуждестранни полицаи в големите български курорти.