1.3 млн. лв. отпуска министерство на здравеопазването по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца до 18 г. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, който участва в кръгла маса по темата, проведена в х-л „Радисън."

Константинов посочи, че ще бъдат направени прегледи и постоянните зъби ще бъдат облечени със специални силанти, за да не се образуват кариеси.

Той поясни, че парите за профилактика се връщат многократно, тъй като децата няма да имат нужда от по-сериозно лечение. По думите му това е смисълът на срещата между МЗ, Зъболекарския съюз и МОМН.

Здравният министър припомни, че през годините на прехода профилактиката на много нива в страната ни е закъсала. Особено тревожни са данните в областта на денталното здраве. Затова и МЗ е изготвило програма за дентално здраве. Константинов подчерта, че най-лесно е да се направи дадена програма, по-трудното е обаче да се осигури финансирането й.

Здравният министър съобщи, че до края на тази година трябва да започне поставянето на силанти за запечатването на постоянните дъвкателни зъби на деца от 5-9 г., като за целта ще се проведат много семинари и разяснителни кампании.

Програмата за профилактика има някои конкретни цели - до 2014 г. здравното ведомство си поставя за цел 70% от децата на 12 г. да придобият знания по профилактика на оралните заболявания; 60% от децата до 12 г. да притежават адекватно поведение и умения за предпазване на оралното здраве; 50% от 6-годишните да нямат кариеси на временните и първите постоянни зъби.

До 2014 г. МЗ ще направи всичко възможно 70% от 12-годишните да нямат кариес на постоянните зъби; 80% от 18-годишните - да нямат извадени постоянни зъби и 70% от 18-годишните да имат минимум 3 здравни сексстанти по CPITN (здрави венци и пародонт).

От своя страна образователният министър Сергей Игнатов изтъкна, че има предмети в учебните програми, по които може да се говори за здраве. По думите му експертите са подготвили и материали, които могат да се използват в училищата.

Освен това моя грижа е да задължим, в добрия смисъл на думата, българските учители да се говори за това, каза Игнатов и допълни, че за миенето на зъбите трябва да се говори още в детската градина.

По думите му във всеки американски филм, дори и в екшъните, винаги някой задължително си мие зъбите. „Това е част от живота, но се преследва и този ефект", коментира просветният министър и допълни, че през годините нараства заболеваемостта.

Той каза, че сега в техническо отношение сме снабдени, но профилактиката куца, защото липсва съюза Родители-Училище-Дентални лекари.

Един болен зъб води до верижната реакция на заболявания на стомах, сърце и опорно-ставен апарат, посочи Игнатов и обеща, че ще съдейства за реализирането на националната програма.

Националния консултант проф. Пенева ми напомни идеята да възстановим, разбира се доколкото е възможно в нови условия, практиката децата от детските градини и училищата да се и организират с автобуси и да се карат в стоматологичните факултети, заяви образователният министър и допълни, че сега има три подобни факултета в страната.

По думите му МОМН може да намери финансов ресурс да заплати превоза, тъй като това би било много добра практика за децата. Преди това обаче трябва да се постигне съгласие с родители, учители и зъболекари.

Един лев, вложен в профилактика, спестява 7 лева по-сложни процедури, изчисли той и допълни: „Иначе на стоматологичен жаргон  на 20 години те трябва да бъдат „озъбвани."

На кръглата маса присъстваха Ваньо Шарков, бившия министър на здравеопазването -Евгений Желев и много дентални специалисти.

Според данните, представени от д-р Шарков, по проучвания от 2009 г. 9953 деца до 18-годишна възраст са с екстракции на постоянни зъби. Между 33 и 36% от българите си купуват редовно четка и паста за зъби. 40% от децата пък имат незадоволителна устна хигиена. Сред проблемите е и високата консумация на захар и храни с мека и лепкава консистенция. Данните показват, че не могат и няма да се флуорират питейните води в България, защото водоснабдителните системи са стари и неподходящи за целта. Освен това са собственост на държавни, общински и различни частни компании, което също създава проблеми.