Към този момент няма данни за засилен мигрантски поток, а капацитетът на агенцията за настаняване на бежанци е запълнен на 67%. Това обяви пред БиТиВи председателят на Държавната агенция за бежанците старши комисар Петя Първанова.

Тя отчете, че миналата година закрила у нас са поискали 19 400 души. Предоставени са 1300 статута. На територията на страната за последните години са уседнали около 50 семейства. Останалите са напуснали легално.

Петя Първанова коментира случая в Елин Пелин, където местните не пожелаха сирийско семейство, обяснявайки, че те имат хуманитарен статут. Такава е била преценката на решаващия орган с оглед бежанската история на хората. Първанова подчерта, че ръководената от нея агенция няма отношение към лица с вече предоставен статут на територията на страната.

В Елин Пелин са обидени, че ги изкарват фашисти, но не пускат бежанци

В Елин Пелин са обидени, че ги изкарват фашисти, но не пускат бежанци

Адвокат сравни България със Северна Корея

Проверка е показала, че сирийското семейство е регистрирано. Сигурно е, че са бежанци, могат да останат и няма да създават проблеми, уточни още Петя Първанова.

Относно бунта в Харманли миналата година, тя отчете, че много хора са били задържани за 24 часа. Досъдебно производство се води срещу 18 от тях. Останалите са били настанени в лагери от затворен тип. Почти 90 % от тях са поискали да се върнат в страните си на произход и вече не се намират на територията на България.