Албански гражданин, обявен за международно издирване, бе задържан при опит да влезе в страната. Това съобщиха от прокуратурата.

На 16.11.2023 г. 49-годишният S.G. опитал да влезе в България през ГКПП "Гюешево". По време на проверката на документите му било установено, че то два пъти е сменил фамилното си име - от F. на K. и на T.G.

Била изготвена експертна справка на паспорт, разрешение за пребиваване и на дактилоскопни следи. Тя показала, че лицето е идентично с обекта в ШИС, въведен от властите в Гърция. Фигуриращо под имената K.S., то е обявено за международно издирване с цел арест и екстрадиция по силата на Европейската заповед за арест (ЕЗА), издадена от съда в гр. Атина.

Властите в Гърция предоставили информация за издадената ЕЗА. Тя се отнася за извършените от К.S. три престъпления - умишлено убийство, незаконно държане и употреба на огнестрелно оръжие.

Окръжна прокуратура - Кюстендил внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо албанският гражданин. Мъжът е задържан за срок до 72 часа.

В София арестуваха българин, издирван за киберизмами в Германия

В София арестуваха българин, издирван за киберизмами в Германия

Спрямо него има издадена европейска заповед за арест