Над 1 млн. хронично болни имат по-малко от месец, за да презаверят рецептурните си книжки. В противен случай няма да могат да си купуват лекарства, поемани напълно или частично от НЗОК. Крайният срок за презаверката е 31 август, съобщава БГНЕС.

Заради въведената миналата година международна статистическа класификация на болестите обаче се налага и дълго висене на опашка. Класификацията изисква прекодиране на лекарствата от тризначни в четиризначни кодове. От общо 2 300 904 българи, които имат рецептурни книжки, 1 270 503 души вече са ги презаверили, отчетат от Здравната каса.

Останалите обаче ще трябва да се редят не с часове, а дори с дни пред районните каси и пред кабинетите на личните си лекари. За един месец са обслужени малко над 50 000 души, а сега ще трябва да минават по толкова на ден, са пресметнали още касата. Близо 90% от хората с рецептурни книжки са възрастни, трудно подвижни и с тежки диагнози.

Запознати смятат, че презаверяването е можели да стане и автоматично, защото диагнозите на пациентите фигурират в амбулаторните листове, на които им се предписват медикаментите.

Освен това, дори и всички болни да успеят да дочакат ред и да презаверят книжките си, пак може да останат без безплатни лекарства. Причината е, че парите в бюджета на НЗОК, предвидени за лечение на домашно лечение, ще свършат на 15 септември, когато ще е и последното плащане към аптеките. Дори политиците да спазят обещанието си и днес депутатите да гласуват допълнителни пари за касата, то те ще са перо само за болнична помощ. Така 96 млн. лв. в графа лекарства пак няма да има откъде да се вземат.