Установени са над 13 000 различни нарушения при поредната акция на КАТ, съобщават от МВР. 

Тя се проведе от 8 до 13 януари.

Акцентът на акцията беше насочен към пешеходци и шофьори, които не ги пропускат. Санкционираните пешеходци са 747, а водачите - 75", обяви представител на "Пътна полиция".

Общо 66 души са шофирали под въздействието на наркотици, а 117 са хванати пияни зад волана. Проверени са над 4000 превозни средства.

Нарушенията на скоростни режими са 18 000.

Полицейските наряди навлизат в малките населени места, за да следят стриктно за спазване на скоростта. Тя ще се проведе от днес до 20 януари. 

Операцията е планирана на база анализ на пътнотранспортния травматизъм от началото на годината в страната, който показва, че повече произшествия настъпват в малките населени места и на пътищата, които ги свързват. Затова усилията на полицейските екипи ще бъдат насочени точно към тях, заяви на брифинг главен инспектор Лъчезар Близнаков от отдел "Пътна полиция" - ГДНП.

Проверяващите ще следят основно за недопускане на управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества, както и от неправоспособни водачи.

В големите градове също ще има засилено полицейско присъствие, но акцентът там ще е върху уязвимите участници в движението по пътищата. Статистиката сочи, че от началото на годината са възникнали 54 пътнотранспортни произшествия с участието на пешеходци и това налага да се работи в тази посока, допълни още Близнаков.

Той подчерта, че идните дни полицейските екипи ще продължат да работят усилено, за да подпомагат движението заради влошената метеорологична обстановка.