Над 1340 литра нелегален алкохол откриха служители на Митница Лом при две проверки, съобщиха от Агенция "Митници". По двата случая са образувани досъдебни производства по описа на Митница Лом.

При първия случай митническите служители от Митница Лом засичат интернет обява за продажба на "домашна" ракия в района на град Белоградчик. Мобилен екип на митницата се свързва с продавача и си уговаря среща, на която той пристига с 11 литра от стоката.

Продавачът не успява да покаже документи за платен акциз. Разследващ митнически инспектор и митнически служители от "Оперативен контрол" на Митница Лом продължават проверката в дома на продавача, където той складира нелегалния алкохол. Открити са още 163 литра етилов алкохол без документи за платен акциз. Общото задържано количество е 174 литра.

При друг случай от същия ден митнически служители от "Оперативен контрол" на Митница Лом извършват проверка на регистриран специализиран малък обект за дестилиране ("казан") в община Оряхово.

Там митническите служители установяват 960 литра етилов алкохол, изварен в обекта, в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове. Проверката продължила в жилищни помещения на собственика на казана, където са намерени още около 200 литра нелегален алкохол.
Общото задържано количество е 1166 литра алкохол, който не е вписан в материалната отчетност на обекта и собственикът на специализирания обект не е представил документ за платен акциз.