През изминалото денонощие на територията на страната са настъпили 17 тежки катастрофи с един загинал човек и 17 ранени. Tова обяви инспектор Петър Соколов от "Пътна полиция" по повод обобщаването на полицейската пътна операция, проведена в периода от 29 до 31 май.

Към момента пътно транспортната обстановка на територията на цялата страна е спокойна и нормална. Нямаме данни към настоящия момент за възникнали тежки катастрофи, увери инспектор Соколов.

За посочения период проведената полицейска операция била насочена предимно към малките населени места с цел осъществяване на ефективен контрол на участниците в пътното движение. Основен акцент бил още управлението на моторни превозни от водачи, които са употребили алкохол, наркотични вещества и неправоспособни водачи. Всички налични технически средства за контрол на скоростта работели много активно.

КАТ дебне за пияни шофьори в цялата страна

КАТ дебне за пияни шофьори в цялата страна

Причината - броят на катастрофите последните дни

Към момента на операцията са установени 156 неправоспособни водачи, управлявали моторни превозни средства. 916 са установените нарушения по време на полицейската операция от водачите и пътниците, които не използват обезопасителни колани и каски от мотоциклетистите.

На въпрос на News.bg отнети ли са шофьорски книжки по време на полицейската операция, инспектор Соколов отбеляза, че всички водачи, употребили алкохол и наркотични вещества, са с отнети шофьорски книжки.

След приключване на полицейската операция данните са: проверени са общо 25 380 моторни превозни средства, от които са установени 19 629 нарушения на Закона за движение по пътищата. За тези нарушения са съставени 2 758 акта и 7 920 фиша. За алкохол установени нарушения по 1.2 промила са общо 58, а над 1.2 промила са 52.

Има установени 20 водачи, които са управлявали моторни превозни средства след употреба на наркотични вещества. Нарушенията за скорост от техническите средства са 8 951 нарушения.

От днес до 10 юни започва специализирана полицейска операция на територия на цялата страна за проверка на водачи и пътници, които не използват обезопасителни колани, системи за превоз на деца, както и мотоциклетисти, които не използват предпазните каски.