2,313 кг контрабандни сребърни бижута в лек автомобил BMW откриха митничари "Капитан Андреево".

Колата с румънска регистрация е влизала в България от Турция. Шофьорът на автомобила е заявил пред българските митнически служители, че не внася стоки, валута или валутни ценности за деклариране.

При извършената щателна митническа проверка на автомобила, митническите служители откриват в пригодени за тайници фабрични кухини по купето на колата, както и в личния багаж на шофьора пакети с 828 накита от бял метал - пръстени, обеци, гривни, колиета и др. с общо тегло 2 313 грама.

Извършената експертиза е установила, че иззетите накити са от сребро с висока проба 925.

Контрабандните сребърни изделия са задържани и подлежат на отнемане в полза на държавата, според разпоредбите на Валутния закон. Срещу шофьора на колата - румънски гражданин с инициали I. J. е съставен акт за нарушение на Валутния закон и Закона за митниците. 

Пет опита за контрабанден внос на изделия от злато и сребро разкриха митническите служители на МП Капитан Андреево през последните дни при проверки на влизащи в страната от Турция леки автомобили.

Задържани са 723,5 грама недекларирани златни изделия и 2 313 грама сребро. Нарушителите са четирима български и един чуждестранен гражданин.