От 9.00 ч. до 11.00 ч. днес в Монтана над 20 граждани са се обадили в полицията и са разказали, че неизвестен глас им се е обадил по телефона и е съобщил, че техен близък роднина е причинил катастрофа и трябват пари, за да не бъде арестуван и случаят да бъде потулен.

Това съобщиха от ОДП, цитирани от БТА.

Анонимен женски глас се е обадил и на кмета на града Златко Живков на стационарния му телефон в общинската администрация и му съобщил, че дъщеря му, която е ученик в 12 клас, е катастрофирала.

Подобно обаждане, но от мъжки глас, получили заместник-кметът Весела Коларска и пресаташето на общината Петя Димитрова.

Обаждане за катастрофа било получено и на телефона на местната редакция на вестник "Стандарт". Обадилите се оставили номера на мобилни телефони, на които потърсените да се обадят, за да уточнят как да предадат сумите. След позвъняване в присъствието на полицията, измамник насрочил среща и полицията изпратила на място оперативни работници, но обадилият се не дошъл на срещата.

През последната седмица в града са станали седем измами, при които хора давали пари за спасяване на свой близък от правосъдието, който уж бил причинил катастрофа.

Последният случай бил регистриран вчера. Възрастна жена от Монтана дала 1500 лева на измамници, които я убедили, че внукът й е катастрофирал край Русе и трябва да го спаси от затвора.