emaxpress
Петима души са задържани за масово сбиване в циганската махала в Ихтиман, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В потушаването на напрежението са участвали и полицаи от Костенец, Елин Пелин, Самоков и магистрална полиция към ОДМВР-София. За по-малко от два часа ситуацията е овладяна, а инициаторите - задържани.

Патрули от жандармерията и местното районно следят за охраната на обществения ред в циганската махала.

Гражданин сигнализирал снощи след 20.00 часа за масов бой между цигани в квартал "Изток" близо до черквата. Инцидентът започнал с разпра между видимо пияният 26-годишен М.М. и роднини на съпругата му. Словесната „престрелка" прераснала в сбиване. В скандала се намесили представители на двата рода, които започнали да се замерят с камъни, бутилки и предмети. По време на мелето били потрошени стъклата на един автомобил и къща.

След сигнала в полицията цялото районно управление било вдигнато на крак. Агресивната тълпа от над 200 души не се подчинила на полицейските разпореждания и това наложило пристигането на допълнителни сили от ОДМВР-София. С общи усилия полицаите овладели напрежението. В охраната на обществения ред се включили и екипи на жандармерията, които патрулират съвместно с ихтимански полицаи и в момента.

По време на извършения оглед е установено, че по време на масовия бой двама души стреляли във въздуха с пушки-помпи. В хода на разследването станало ясно, че това са братята Г.Н. (28 г.) и В.Н. (33 г.). Заловени са и най-активните участници в сбиването М.М. (26 г.), Е.Ж. (29 г.) и Д.Ю. (25 г.). Всичките петима са задържани с полицейска мярка за 24 часа, работата по случая продължава.