За първото тримесечие на годината са извършени над 3 хиляди медицински и финансови проверки.

На втория ден на семинарана Националната здравноосигурителна каса в Хисар се очаква представители на касата да представят данни за контрола върху болничната помощ у нас.

По време на форума стана ясно, че за първото тримесечие на 2008 година са извършени 3605 медицински и финансови проверки, от които 442 са в аптеки.

Най-честите нарушения са липса на сертификати за част от изследванията по клиничните лаборатории, вирусология и микробиология, липса на функциониращо налично оборудване, липса на неоснователен отказза медицинска помощ на здравноосигурено лице и заплащане от страна на осигурените на медицинска помощ, което по принцип се поема от касата.

По отношение на извънболничната помощ стана ясно, че средно за страната осигуреността за специалисти на 10 хиляди здравноосигурени лица е 12-18 на сто.

Според статистиката за същия брой здравноосигурени общопрактикуващите лекари средно за страната са 6,44 на сто.

За тази година НЗОК увеличава двойно средствата на общопрактикуващите лекари от 1026 практики, работещи при неблагоприятни условия.

Това са лекари, които работят в трудно достъпни и отдалечени от здравните заведения селища, които обслужват две или повече населени места, екологично замърсени райони или оказват медицинска помощ в социални домове и в райони, където има висок процент безработица.

Най-малко лекари специалисти има в Кърджали, Ямбол и Силистра, а най-висока е осигуреността с тях в Габрово, Варна и София-град.