През последните 10 месеца горските служители са извършили над 320 хил. проверки, а за последните дни са задържани 51 кубика незаконна дървесина в Бургас и Стара Загора.

Това стана ясно на третата регулярна среща с представители на научната общност в горския сектор, проведена миналата седмица от зам.-министъра на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.

При проверка в землището на село Тракийци, община Средец са задържани 9 кубика дърва за огрев от дъб и цер.

Служителите констатирали транспортиране с камион на добита дървесина от поземлен имот извън горски територии, която не е маркирана с общинска горска марка и не е придружена с превозен билет.

Други 14,30 кубика дърва за огрев от дъб и цер са задържани на второ превозно средство в същия район.

Дървесината отново не е маркирана с общинска горска марка и не е придружена с превозен билет.

На нарушителите са съставени 4 акта, а дървесината е задържана с разписки за отговорно пазене. Задържани са и двете товарни превозни средства.

При друга проверка горски от Стара Загора са установили също две по-съществени нарушения на разпоредбите на Закона за горите.

В Казанлък е задържан камион, транспортиращ на асфалтов път 12 куб. незаконни дърва за горене от габър и дъб. За нарушението са съставени два акта.

В село Средногорово проверяващите екипи открили още 16 куб. незаконни дърва. При проверката шофьорът на автомобила успял да избяга.

И двата автомобила, заедно с дървесината, превозвана в тях, са задържани.

Два акта са съставени и в Държавно горско стопанство Симитли за незаконна сеч на общо 97 дъбови дървета без издадено позволително за сеч и без контролна марка. Общото количество дървесина възлиза на 16 кубика.

Сеч на други 19 дървета от цер е разкрито в Дупница, като на място не е открита отрязаната дървесина.

При последвала проверка в Джерман е конфискуван половин кубик дървесина и задържан лек автомобил "Фолксваген голф"