От началото на годината до сега при пожари са загинали 95 граждани, а 212 са пострадали. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на месечния брифинг на МВР.

Той каза, че само за август пожарникарите са реагирали на 6 149 сигнала, ликвидирани са над 4 600 пожара. Този месец при пожари са загинали 8 души, а 26 са пострадали, уточни Радев.

До август тази година са станали 4317 ПТП-та, в които са загинали 450 души и са ранени 5 488 граждани. През миналата година за същия период са станали повече катастрофи, повече хора за загубили живота си при тях и е имало повече ранени, посочи вътрешният министър.

Основната причина за катастрофите по пътищата у нас остава несъобразената скорост. На второ място - неправилни маневри, а на трето отнемане на предимство и навлизане в платното за насрещно движение, уточни Радев.

Той посочи и че през август миналата година са станали повече кражби и грабежи. За този период през 2016 г. са регистрирани 3 288 кражби, а тази година са 2625.

Тази година до август обаче има повече жертви на блудства, каза Радев и допълни, че средно с 20% са се увеличили и изнасилванията.