Да дадем шанс на децата с епилепсия да се развиват нормално в нашата България.

За това призова Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия, по време на конференция, посветена на заболяването. Изключително важно е заболяването да се познава, смята тя.

Над 70 000 са болните от епилепсия в България, по данни на доц. Михаил Околийски, управляващ офиса на Световната здрава организация за България. Заболеваемостта от епилепсия е най-висока в детска възраст, в същото време  достъпът до лечението е затруднен.
Подкрепата за семействата е минимална, подчерта доцент Околийски.

Според проф.д-р Иван Литвиненко лекуващите се от епилепсия са около 20 000. Между 120-140 на 100 000 са новите случаи в детска възраст, по негови данни.  Това, което трябва да се знае от родителите, е да наблюдават внимателно пристъпите на детето си, за да го опишат точно на лекаря, за да се определи състоянието. Професор д-р Литвиненко съветва в ерата на технологиите да се снимат пристъпите и дори да се направят кратки клипчета с телефон, които после да се представят на медика.

Все пак велики личности с епилепсия са Аристотел, Сократ, Цезар, Достоевски, лорд Байрон, Ван Гог, Алфред Нобел, Ленин, Наполеон и др, подчертаха присъстващите на дискусията специалисти, според които при лечение много от болните могат да водят напълно нормален живот.

Това, за което настояват лекари и родители е държавата да поеме снабдяването на пациентите с отсъстващи от България медикаменти с доказан терапевтичен ефект. Освен това трябва да се осигурят и средства за финансиране на метода дълбока мозъчна стимулация на хора с резистентна епилепсия. На дискусията специалистите поискаха и закупуване и предоставяне на апарат за видео ЕЕГ мониториране на деца с вродени малформации на нервната система и епилепсия.

На годишната си среща за 2015 година  изпълнителният съвет на Световната здравна организация одобри единодушно резолюция за епилепсията, която ще бъде представена на общото събрание на СЗО през май тази година.

Резолюцията призовава държавите членки на СЗО да приоритизират грижите за хората с епилепсия по координиран начин в целия свят. Документът  поставя еднакъв акцент, както на медицинските грижи, така и на социалните аспекти на заболяването и оценява значението на всички заинтересовани страни в процеса, включително хората с епилепсия и техните близки.

Резолюцията също така отправя искане към Секретариата на СЗО да започне работа по рамкова програма, която ще включи изготвяне на технически документи за подпомагане на държавите членки, особено тези с ниски доходи, при извършване на дейностите, посочени в резолюцията.

Министерство на здравеопазването и здравната парламентарна комисия не уважиха дискусия за проблемите на децата с епилепсия.