До днес в инфекциозната болница в София са били приети 22 души от заразените в Своге с вирусен хепатит. Това съобщи заместник-директорът на болницата Ганка Горанова, цитирана от БНР.

Доктор Галин Каменов, който е директор на Районната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, обяви, че от 17 юли до момент в община Своге заразените от вирусен хепатит А са 69 души.

Той уточни, че най-вероятно е заболелите да са се заразили по воден път. Освен това, тъй като инкубационният период при това заболяване варира от 15 до 45 дни, се очаква общият брой на заболелите да нарасне с още 20 или 30 човека, които най-вероятно ще потърсят лекарска помощ в близките няколко дни.

Пикът на епидемията обаче по всяка вероятност вече е преминал и то е бил в четвъртък или в петък, добави още доктор Каменов.

Той потвърди, че в предприятието Сушард има 25 болни, като е създадена система за много бърза изолация и за ранното откриване на заболяването, в резултат на което няма опасност за продукцията на шоколадовата фабрика.