Уважаваме и зачитаме правото на служителите в системата на Министерството на правосъдието да протестират. Но за какво всъщност е протестът? Най-вече за едно - недоволството е заради поетапното преминаване от 24-часов на 12-часов работен ден на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода. В същото време българското законодателство предвижда 24-часовата смяна да е изключение, а през годините това се е превърнало в норма в сектора.

Това се казва в позиция на Министерството на правосъдието (МП) във връзка с днешния протест на надзирателите, които искат повишваване на заплатите, по-добри условия на труд, както и да им бъде предоставен цялостен, логично обвързан, план с анализ за поетапното преминаване от смесен към 12-часов режим на работа.

От правосъдното министерство заявяват, че от 2006 г. Комитетът против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание към Съвета на Европа призовава българските власти да предприемат мерки за премахване на 24-часовите смени на служителите в арестите и затворите и от 2014 г. очаква страната ни да се съобрази с препоръките, като държи да бъде информиран за датата, от която решението за отмяна ще влезе в сила.

МВР-синдикатът подкрепя протеста на надзирателите

МВР-синдикатът подкрепя протеста на надзирателите

Приканват служителите на МВР да подкрепят колегите си

Според МП промяната е в интерес най-вече на самите служители, но е отлагана с години именно заради страха от протести. От институцията са категорични, че настоящото й ръководство няма да се откаже от реформата.

От министерството посочват, че за изминалите над два месеца от встъпването в длъжност на служебното правителство социалният диалог с всички синдикати на служителите в правосъдната система не бил спирал. Било осигурено и разпределено допълнително финансиране между служителите в местата за лишаване от свобода, както и увеличение на средствата за храна. С приемането и публикуването на наредбата за допълнителните възнаграждения за постигнати резултати в дирекциите "Охрана" и "Изпълнение на наказанията" бил решен наболял въпрос в системата - предмет на предишни протести. Актуализиран бил планът за оптимизация на дейностите в двете дирекции, а синдикатите били включени във всички процеси на обществените поръчки.

"В петък, 21 октомври, бе проведена дълга среща с представители на ССЗБ, на която бяха изложени позициите на министерството и бе отговорено на всички зададени въпроси. Синдикалната организация не ги прие, до взаимно разбиране не се стигна. Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи", се подчертава в позицията на МП.

Надзирателите искат обещаните пари, ползване на натрупан отпуск и по-добри условия

Надзирателите искат обещаните пари, ползване на натрупан отпуск и по-добри условия

Синдикатът на служителите в затворите се оплаква, че им оказват натиск, когато установяват нередности