Синдикатът на служителите на затворите в България (ССЗБ) излезе на протест пред Министерството на правосъдието, съобщава БГНЕС.

Служителите на затворите у нас искат предоставяне на цялостен, логично обвързан, план с анализ за поетапното преминаване от смесен към 12- часов режим на работа в ГДИН. Исканията им включват и предоставяне за съгласуване на вариант на споразумение, който предлага ясен и конкретен график на режим на работа в структурите на ГДИН, представяне на позиция, цялостно съобразена с препоръките на КПИ към Съвета на Европа и Европейските правила за затворите, в последният му доклад, касаещ респективно пенитенциарната система.

Припомняме, че синдикатът изпрати своите искания до министъра на правосъдието, преди да насрочи протеста си за 25 октомври.

Надзирателите искат обещаните пари, ползване на натрупан отпуск и по-добри условия

Надзирателите искат обещаните пари, ползване на натрупан отпуск и по-добри условия

Синдикатът на служителите в затворите се оплаква, че им оказват натиск, когато установяват нередности

Надзиратели и полицаи протестираха още в началото на годината за увеличение на заплатите и срещу намеренията за обособяване на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в самостоятелна структура извън МВР. Въпреки че им беше обещано увеличение на възнагражданията с актуализацията на бюджета в средата на годината, надзирателите не се отказаха да протестират.

Основните им искания останаха за увеличение на основните възнаграждения на служителите в Министерството на вътрешните работи с 20% и започване на реална и цялостна промяна в МВР и специализираните дирекции в МП.

На 12 юни 2022 служителите на МВР и надзирателите отново излязоха на протест отново с основни искания за по-високо заплащане, по-добри условия на труд и за преструктуриране на системата, което да доведе до намаляване на натовареността в големите затвори в страната.

През юли 2022 година правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова обеща заплатите на служителите в затворите да бъдат увеличени с 300 лева, но полученото не съответстваше на обещаното, което отново изкара надзиратели и съдебни охранители на протест пред Съдебната палата в София на 29 юли 2022 г.