Съдебни охранители и надзиратели излязоха на протест пред Съдебната палата в София, съобщава БНР. Те настояват да получат обещаното увеличение на заплатите си.

"През цялото време ни беше обяснявано, че тази сума не зависи от актуализацията на бюджета, която се прие от Народното събрание, че тази сума е заделена във фонд, в който тези пари ги има.", заяви Красимир Бекяров от синдиката на съдебните охранители.

По думите му преговорният процес за възнагражденията съвсем спокойно може да продължи и със служебното правителство.

Предвидено е утре съдебните охранители да направят шествие от Министерството на правосъдието през Министерството на финансите до Министерския съвет.

Припомняме, че правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова обеща заплатите на служителите в затворите да бъдат увеличени с 300 лева. Надзиратели и съдебните охранители останаха недоволни и подновиха протестите си, защото полученото увеличение на възнагражденията не съответства на обещаното.

Министерство на правосъдието обяснява за заплатите на надзиратели и съдебни охранители

Министерство на правосъдието обяснява за заплатите на надзиратели и съдебни охранители

Предстои подготовка на бюджетната рамка за следващата година

По-късно от Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) разпространиха позиция, с която окачествиха обявения протест пред Министерството на правосъдието (МП) като безсмислен и закъснял.

"Категорично заявяваме, че не сме упълномощавали представители на други синдикални организации да изразяват волята на синдикалните ни членове в лицето на надзирателите в затворите в България, както и това, че от страна на УС на ССЗБ не са провеждани разговори и преговори за подготовка и участие в протестни действия с други организации в столицата тази събота", посочват от ССЗБ.

От Синдиката на служителите в затворите в България допълват, че през февруари са започнали шестмесечна протестна кампания заедно със СФСМВР за увеличение на заплатите на служителите в сектор "Сигурност" и настояване за приемане на приемлива за целия сектор политика по доходите.

"Излязохме на десетки протести пред НС, Министерството на финансите и Министерството на правосъдието, заедно с около 5000 служители от сектора за сигурност. Вече е в сила, макар и незадоволително увеличение на основните възнаграждения в ГД "Изпълнение на наказанията" и ГД" Охрана" със 125 лв., което е максимално възможното договорено с МП предвид одобрените недостатъчно за по-висока индексация допълнителни разходи по бюджета на Министерството на правосъдието за 2022 г. с Постановление на Министерския съвет № 177 от 14 юли 2022 г., от близо 11 млн. лева", отбелязват синдикалистите. Те подчертават, че този резултат е постигнат именно с организираните демонстрации, изпратените писма и становища до институциите и преговорите по определения ред, по който се стига до решения.

Синдикатът не се разграничава от протеста на недоволните служители и не оспорва основателността на техните мотиви като реакция срещу възприеманите като несправедливост обстоятелства, но категорично не подкрепя "симулацията на активност на ръководствата на други съюзи, които се криха, почиваха си от синдикалната дейност, открито се разграничиха и омаловажиха усилията на хиляди служители по време на кампанията и правилността на нашите и на членовете ни действия с дни и месеци, докато защитавахме социално - икономическите си права и искания за решаване на съществуващите проблеми в ГД "ИН" и ГД "Охрана" с целенасочени акции и ясни аргументи".

От ССЗБ отбелязват също, че вече са изразили с отворено писмо до институциите силно критичната си оценка относно решението на правителството да отпусне едва една трета от необходимите средства за изпълнение на обявените от МП намерения, както и към депутатите от 47-то НС, които не са подкрепили увеличение на бюджета на МП за актуализиране на средствата за персонал в двете дирекции.

От синдиката предвид, политическата криза в страната и установените правила и процедури за изменение на заплатите, считат възможностите за договаряне на нови по-високи възнаграждения в ситуация на очаквано разпускане на парламента и насрочване на парламентарни избори за изчерпани.

"Оставаме на твърдата позиция, чрез внасянето на обосновани и мотивирани предложения, социален диалог и протести при необходимост, да търсим разрешаване на проблемите и по-висок социален статус на служителите в Министерството на правосъдието веднага след излизане от висящата ситуация на правителството и променената нестабилна политическа ситуация у нас.

Възнамеряваме и за в бъдеще да се придържаме към този стил на работа, и да си сътрудничим единствено с организации, изразявали и изразяващи аналогични или близки до нашите становища, не само за пари, но и за политики, което в годините ни е помогнало да се утвърдим, като една от най-сериозните и представителни организации в сектора с над 2000 души членове", заявяват от ССЗБ.