Относно заявено намерение от страна на синдикати към Министерство на правосъдието за протест, предизвикан от разминаване в очакванията за размера на актуализация на заплатите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и Главна дирекция "Охрана" (ГДО), МП публикува разбивка по показатели на увеличението на служител в двете главни дирекции.

"Ръководството на Министерство на правосъдието високо цени и уважава труда на служителите, работещи в системата на местата за лишаване от свобода и охраната на съдебната власт и смята, че те имат право на достойно заплащане в достойни условия на труд. Именно за това в продължение на повече от 6 месеца, инициирахме диалог, бяха сформирани работни групи и провеждахме регулярни срещи със синдикалните организации в търсене на решения, които удовлетворяват и двете страни", пише МП.

Екип на министерството извърши функционален анализ, какъвто досега не е правен в системата на ГДИН и ГДО, проведени са преговори с Министерство на финансите, изработи Проект на Наредба за условията и реда за формиране и изплащане на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност на служителите в Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) и териториалните й звена и Проект на Наредба за условията и реда за формиране и изплащане на допълнителното възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност на служителите в Главна дирекция "Охрана" (ГДО), които са публикувани за обществено обсъждане.

Увеличение на разходите за персонал от 300 лв. на служител месечно има следните компоненти:

  1. 125 лв. - увеличение на основното възнаграждение на всеки служител със 125 лв., месечно;
  2. 43,75 лв. - увеличение на допълнителното възнаграждение за клас прослужено време средно 35% върху 125 лв., което представлява увеличение с 43,75 лв. на служител, месечно. Съгласно чл. 178, ал. 1, т. 1 от ЗМВР допълнителното възнаграждение за прослужено време на служителите в ГДИН и ГДО е в размер на 2 % за всяка прослужена година, но не повече от 40%.;
  3. 4 лв. - увеличение за други допълнителни възнаграждения обвързани с основната заплата, в т.ч. извънреден труд, работа на официални празници, обезщетения по ЗМВР - средно в размер на 4 лв. месечно на служител;
  4. 127,25 лв. - увеличение на разходите за задължителни осигурителни вноски от работодател в размер на 74 % от увеличеното възнаграждение, в т.ч. и доп. плащания по т.2, 3 и 4 или 74% от 172,75 лв. (125+43,75+4), което представлява 127,25 лв.

Предстои подготовка на бюджетната рамка за следващата година. МП ще разработи и ще изпрати по компетентност към Министерството на финансите, какъвто е институционалният ред, обосновка за увеличение на средствата за храна, средствата за времето на разположение, вещево доволствие (облекло) и др. специфични служебни дейности.

Надзиратели и съдебни охранители от Бургас излязоха на протест

Надзиратели и съдебни охранители от Бургас излязоха на протест

Те недоволстват срещу орязаните пари за увеличение на заплати в сектора