Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и Синдикатът на служителите в затворите в България (ССЗБ) напомнят, че продължават да са в състояние на протест, поради липса на напредък и реални действия за промяна и подобряване на политиката по доходите в МВР, реализирана от управляващата коалиция, както и отказа от на подходяща индексация в Министерство на правосъдието (МП). Това се казва в съобщение на двата синдиката до медиите.

СФСМВР и ССЗБ заявяват, че въпреки организираните досега протести, изпълнителната власт продължава да неглижира двете им основни искания - за увеличение на основните възнаграждения на служителите в Министерството на вътрешните работи с 20% и стартиране на реална и цялостна промяна в МВР и специализираните дирекции в МП.

Миланов: Условията на труд за полицаите са трагични от 15-20 години

Миланов: Условията на труд за полицаите са трагични от 15-20 години

След протестите на полицаи и пожарникари в столицата

Двете синдикални организации изтъкват, че въпреки обявените намерения за започване на реформа в МВР, консултирана с гражданите и представители на работещите в системата, конкретни действия към момента не са предприети.

Те допълват, че макар страната ни да е членка на ЕС, основни принципи на работа в МВР и МП продължават да са формалността, неуважението към социалните партньори и липсата на резултати, които по никакъв начин не отговарят на основните европейски принципи и ценности.

Синдикатите посочват още, че продължават да не се реализират спешните мерки, предвидени в текстове от коалиционното споразумение.

Преди преговорите: 44% от българите подкрепяли полицаите за по-високи заплати

Преди преговорите: 44% от българите подкрепяли полицаите за по-високи заплати

Фондация към полицейските синдикати се позовава на изследване без паспорт

"Именно поради липсата на адекватни резултати и диалог, е очевидна необходимостта СФСМВР и ССЗБ да напомнят - за пореден път, на управляващите за своите искания. Това "напомняне" ще стартира на 1 април 2022 година в 12.00 часа с изграждане на палатков лагер пред Министерството на финансите в София", заявяват двете организации.

Те уточняват, че първоначално лагерът ще се състои от една палатка, като при необходимост периодично ще бъдат добавяни други.

Синдикатите отбелязват, че считано утре исканото увеличение на основните заплати на служителите в МВР и МП е 25% и ще продължи да се увеличава.

Те също, че датата за изграждането на палатковия лагер не е избрана случайно.

СФСМВР и ССЗБ подчертават, е ако и тази форма на протест не доведе до задоволителен резултат, ще предприемат необходимите действия и ще демонстрират своята категоричност, както и решителността на работещите в МВР и МП, като организират по-радикални протести.

Николай Ангов: Структурната реформа в МВР цели постигане на по-висока ефективност

Николай Ангов: Структурната реформа в МВР цели постигане на по-висока ефективност

Намаляване на кадрите и повишаване на квалификацията са едни от нужните стъпки за това

Припомняме, че през настоящия месец бяха организирани щафетни протестни действия на служителите в МВР в няколко града в страната.

Мащабен протест на полицаите се проведе още през февруари, когато и около 300 служители на пожарната излязоха на протест в София с искане за увеличение на заплатите с 20% и срещу обособяването на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" като самостоятелна структура извън МВР. През януари първо СФСМВР обяви протестна готовност, а по-късно към идеята се присъединиха ССЗБ и синдикат "Огнеборец".

След това се проведе среща със синдикатите в МВР в Министерски съвет.